home POLITICA Mişcarea Papioanelor iese la lumină în faţa ICR

Mişcarea Papioanelor iese la lumină în faţa ICR

Share

Situaţia politică de confruntare devine tot mai corozivă în aceste zile şi, după părerea mea, se va acutiza foarte mult în lunile care urmează.

eBay

Astăzi, în faţa sediului ICR din str. Apolodor, beneficiarii de proiecte ICR vor manifesta pentru independenţa Institutului, folosind ca semn distinctiv un papion la purtător. Iată aici comunicatul organizatorilor:

“Să susținem Institutului Cultural Român !

Toți consumatorii de evenimente și proiecte marca „ICR” sunt invitați să ia parte la un eveniment unde participarea este condiționată de un Papion care se atașează atunci când „ai de ce să-l porți”. Menționăm că acest Papion a fost purtat de puțini oameni care aveau „de ce să-l poarte”.

Aparent, Papionul are efecte devastatoare:

– generează invidie sau indignare !
– intimidează !
– indispune !

Dar, pe alții, Papionul îi face să se simtă spirituali, mai deștepți, mai inspirați !

Purtați Papionul !

Papionul înseamnă solidaritate, respect față de valori, normalitatea unei culturi și a unei societăți, profesionalism, rafinament si dăruire.
Papionul se poartă, luni, 18 iunie, de la ora 19.00 la 19.30 în fața Institutului Cultural Român din Bucuresti.

Institutul Cultural Roman inseamna mai mult decat cred cei din Guvernul Romaniei!”

Mişcarea aceasta are ecou extern. Le Parisien titrează: “Des artistes roumains demandent symboliquement l’asile culturel au Canada”, apoi lansează subiectul astfel:

Plusieurs dizaines d’artistes roumains dont le cinéaste Cristi Puiu se sont réunis lundi devant l’ambassade du Canada à Bucarest pour demander symboliquement «l’asile culturel» après une décision du gouvernement qui menace selon eux l’indépendance de la culture.

Există şi o reacţie tipică la această mişcare a papioanelor. Aşa cum în 1990 adepţii FSN strigau “Moarte intelectualilor!”, astăzi website-ul Lilick Auftakt anunţă o contramanifestaţie tipică de ponegrire:

Contramanifestatie la ICR

Sub numele «Sunt sinecurist si sunt foarte trist», va asteptam la o contramanifestatie pasnica, a cetatenilor cinstiti, platitori de taxe si impozite, impotriva valului de oportunisti care traiesc sau aspira sa traiasca din sinecuri de stat!

Luni, 18 iunie, ora 19:00, la sediul ICR, Aleea Alexandru nr. 38, veniti pregatiti cu flyere cu mesaje precum: “Cultura se face cu idei, nu cu sinecuri”, “Adevaratii oameni de dreapta vor desfiintarea ICR”, “Papionul, simbolul lorzilor in politica, nu al pupincuristilor cu solda”si altele.

Contramanifestaţia este organizată sau cel puţin promovată de Bogdan Duca, un susţinător al lui Andrei Chiliman. Trist este că participanţii la contramanifestaţie vor să vină cu ketchup şi cu falusuri din plastilină roşie, pe care să le arunce pe beneficiarii de fonduri de la ICR.

Am, aşa, impresia că ne întoarcem vertiginos în anii ’90, când tunelele de mineri cu bâte altoiau “golanii” din Piaţa Universităţii. Numai că acum, pentru că e trendy, contramanifestanţii ar dori să apară şi ei pletoşi şi bărboşi, costumaţi adecătelea cu recuzită de golani.

Protest pentru ICR

Andrei Serban, Ana Blandiana, Andrei Plesu si multe alte personalitati se alatura protestului societatii civile in cazul ICR. Alianta pentru o Romanie Curata depune astazi la Guvernul Romaniei o lista cu peste 1.200 de semnaturi inregistrate pe www.romaniacurata.ro.

Printre cei care protesteaza contra utilizarii de ordonante de urgenta pentru reglarea unei situatii culturale si cer ca dezbatarea publica sa preceada unei eventuale schimbari legislative pe cale ordinara se afla intelectuali de toate culorile politice.

La indemnul Alinei Mungiu-Pippidi, Cristian Pirvulescu si Vasile Ernu au raspuns Norman Manea, Andrei Serban, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Carmen Musat, Bogdan Murgescu, Radu Filipescu precum si nenumarati artisti si ONG-uri din lumea culturala si nu numai.

Acestia reprezinta puncte de vedere cat se poate de diferite la adresa conducerii ICR si chiar a politicilor acestei institutii, dar resping in mod solidar ideea unei imixtiuni brutale a politicului in viata culturala si adoptarea unei decizii din care comunitatea artistica si de cultura este inca o data exclusa, desi este cel mai bun judecator atat al performantei actuale a ICR, cat si a perspectivelor sale de viitor.

Share