Aviz ÎPS Teodosie. Ucraina. Înalţi prelaţi acuzaţi de colaborare cu Rusia

Share

ÎPS Teodosie ar trebui să ştie. Ucraina aplică sancțiuni împotriva a 10 înalţi prelaţi, care ar avea legături cu biserica pro-Moscova, pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autoritățile de ocupație ruse sau au justificat invadarea de către Moscova, a anunțat SBU, citat de Reuters.

Anunțul făcut este cel mai recent, dintr-o serie de măsuri împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe, legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susține războiul.

Serviciile de securitate au declarat că cei 10 clerici au convenit în mod diferit să coopereze cu autoritățile de ocupație, au promovat narațiuni proruse și au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina.

Majoritatea clericilor – fie membri ai bisericii, fie strâns legați de aceasta – trăiesc în teritorii controlate de Rusia sau se află în străînătate, a spus serviciul.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă să desfășoare o activitate cuprinzătoare, privind protecția statului ucrainean, și va continua să expună persoanele care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicat.

Filiala ucraineană a rupt în mod oficial legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, în luna mai anul trecut, dar este încă greu credibilă pentru mulți ucraineni și acuzată de cooperare secretă cu Rusia.

Share