home POLITICA, Rep. MOLDOVA Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituţională în Republica Moldova

Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituţională în Republica Moldova

Share

Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituțională, ca prezenţă în R. Moldova. Conform Curţii Constituţionale de la Chişinău, bazele militare sau trupele armate controlate de alte state sunt neconstituţionale  informează Newsmaker.md, via Reporter Virtual.

Igor Dodon, la Moscova: Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut…

Curtea Constituțională a precizat că participarea R. Moldova la operațiunile internaționale de menținere a păcii nu este contrară neutralităţii țării. Decizia vine ca răspuns la cererea adresata de liderii liberalilor moldoveni. Încă din mai 2014, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu sau adresat instituţiei.

Totuşi, Rusia nu vrea să-şi ia Armata a 14-a din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a dat de înţeles că nu are de gând să-şi retragă trupele militare din Transnistria. Timpul.md citează un oficial rus, pe reprezentantul diplomaţiei ruse, Andrei Nesterenko.

Acesta a spus că în caz contrar eistă riscul izbucnirii unui nou conflict armat în această regiune, scrie Interfax. Din moment ce nu există o înţelegere politică în acest sens între părţile implicate în conflict, militarii ruşi vor continua să-şi îndeplinească misiunea de pacificatori în zona de securitate.

Nesterenko a adăugat că responsabilitatea pacificatorilor e de a supraveghea şi depozitele armatei ruse din Transnistria. “Doar suspendarea procesului de negocieri face imposibilă scoaterea armamentului din regiune“, a spus diplomatul.

Decizia Curții Constituționale afirma că, „în cazul unei amenințări la adresa valorilor constituționale fundamentale, cum ar fi independența, integritatea teritoriala sau securitate naționala, autoritățile moldovene sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv cele militare, pentru a le proteja“.

Share