Armaghedonul Oligarhilor 64. Guralivul Cristian Burci, omul Şoferului Mitrea

Share

Armaghedonul Oligarhilor 64. Guralivul Cristian Burci, omul Şoferului Mitrea

O dată cu portretul făcut lui Cristi Burci, ne este readus în prim-plan episodul unu din foiletonul “Bani pentru partid”, anume capitolul Mitrea TV, pe filiera MTC, sub oblăduirea lui Miron Mitrea.

Este simptomatic cum s-a plimbat acest om. Înainte de Revoluţie, era un simplu român trăitor în SUA. Din motive care rămân de neînţeles (sau nu ştim noi destule), după decembrie 1989 acest om a venit în ţară, a înfiinţşat un mare publicitar, Grafitti BBDO, a făcut Prima TV, Radio 21, a cumpărat Radio Contact de la Tăriceanu şi l-a rebranduit Kiss FM, iar acum a mai cumpărat şi Adevărul Holding.

Burci s-a lansat datorită contractului de exclusivitate pe publicitatea singurului post de televiziune la acel moment – Televiziunea Română “Liberă”.

După o evoluţie de “băiat de viitor”, Burci, împreună cu “faimosul” contrabandist Bobic, pun mâna pe Prima TV, ocupându-se, evident, pe lângă imaginea sponsorilor suspuşi, şi de spălare de bani.

La începutul anului 2000, Amerom SRL, proprietara licenţei de transmisie a Prima TV, deşi mai mică decât ProTv, avea datorii la AVAB de 29,7 milioane de dolari SUA.

Inginerii PSD ai emisiei Prima reuşiseră în prima parte a anului să raporteze câştiguri de circa 700. 000 şi cheltuieli de 2.000.000 de dolari SUA.

În intervalul 2 iulie – 2 august 2001, în contul firmei Romanian Investment & Development (RAD), controlată de omul de afaceri Cristian Burci, au intrat 164,4 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 5,6 milioane de dolari.

Banii au fost vărsaţi de televiziunea Maritime Training Center Television (MTC-TV) din Constanţa, în urma unui contract de asociere în participaţiune cu Global Media, firma al cărei acţionar principal este, de asemenea, Cristian Burci.

Aceste fonduri au fost atrase de MTC-TV, societate aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, de la trei companii ce funcţionează în subordinea ministerului: Compania Naţională Căile Ferate CFR, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Societatea Naţională de Transporturi CFR Marfă.

Aşadar, banii unor companii de stat au fost dirijaţi pentru finanţarea unei televiziuni private, manevră ce confirmă tendinţa de stăpânire a mass-media de către PSD.

Cristian Burci şi-a asigurat cu şase milioane USD finanţarea cheltuielilor postului Prima TV, prin tranzacţia SBSRID, încheiată pe 18 iulie 2001, dată la care în contul RAD, firma controlată de Cristian Burci, intrase deja suma de 71,77 miliarde de lei, adică aproximativ 2,4 milioane USD, bani proveniţi din contractele parafate de Global Media cu MTC-TV Constanţa.

Modul cum ministerul condus de Miron Mitrea a dirijat banii societăţilor din subordinea sa în contul RAD a determinat numirea televiziunii lui Cristian Burci Mitrea TV.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 65. Ion Cristoiu

Share