Aproape de “1984”: Monitorizati la birou

Share

In a sa carte, “1984”, dupa care s-a facut filmul embedat deasupra acestui text, scriitorul britanic George Orwell imagina o lume despotica, bazata pe principiul supravegherii omniprezente a omului obisnuit de catre o pegra conducatoare, pe principii tipice unui soi de neofascism science-fiction, de cosmar.

foto: NewsReal Blog

Multi au ras, afirmand ca acest vis oribil orwellian (care circula prin Romania in samizdat, pe vremea lui Ceausescu) nu se va putea intampla nicicand.

Idealistii afirmau ca omenirea se indreapta inexorabil spre o epoca a democratiei universale si a libertatii individului, in care fiecare dintre noi va pluti, pe propriul sau norisor privat trandafiriu.

Acesti visatori s-au inselat. Astazi, cosmarul este mai aproape de a se infaptui decat credem. In Romania, noul Cod al Muncii poate deveni o baza legala a acestui cosmar realizabil: orice salariat, in baza noii legislatii a muncii, va fi sclav.

Primii sclavi, chiar dinainte sa apara acest Cod al Muncii samavolnic, de extrema dreapta, sunt, de cativa ani, tot mai pronuntat, jurnalistii. Societatile care se ocupa cu afaceri de presa in Romania nu au avut niciodata vreun scrupule in a incalca legea, intr-o tara corupta, cu un sistem judiciar pe potriva.

Noul Cod al Muncii este pentru ele mingea care li se ridica la fileu: acum vor avea si legea de partea lor si vor trece, din ilegalitate, in dreptul lor. Legea le va apara.

“Bietele” companii, pana acum oropsite sub teroarea “loazelor”, “incompetentilor” pe care nu puteau sa ii concedieze, pentru ca nu le lasa vechiul Cod al Muncii, vor putea actiona acum nestingherite.

Culmea este ca, schizoidal, in timp ce se plang ca nu pot sa concedieze oameni pentru ca actualul Cod al Muncii nu le lasa decat daca fac ilegalitati, fac exact aceste ilegalitati, concediind oameni, astfel incat in ultimii ani asupra lor s-a napustit o hemoragie de procese indreptatite, pe Codul Muncii si pe contractele colective de ramura.

La noul Cod al Muncii, iata, acum se va adauga tehnologia. O firma din Romania de exemplu ofera companiilor un program, care se lanseaza acum, cu care poate sa monitorizeze tot ce fac salariatii, pentru a le optimiza activitatea.

Ideea nu este a romanilor, ci tot a americanilor, ca doara de la ei ne vin toate lucrurile bune pe lumea asta, nu-i asa?

Am mai spus: avem o tehnologie minunata, cu care insa nu stim cum sa ne facem cat mai mult rau, in loc sa o folosim ca sa ne fie cat mai bine si sa ne spiritualizam.

(De aici incolo, va propun urmatorul exercitiu: la fiecare paragraf citat din anuntul dat de compania respectiva, voi juxtapune propria interpretare a mesajului)

Iata exemplul aici:

Din martie 2011 compania Royalbit SRL, dezvoltator de software si hardware profesional, lanseaza pe piata de business solutia PRODUCTIVO, un produs dedicat monitorizarii si eficientizarii activitatii resurselor umane.

Gata! Acum voi, toti pradatorii de oameni din Romania, puteti sa va calariti linistiti salariatii cu produsul nostru, facut special pentru asta!

Productivo a aparut ca urmare a necesitatii de a eficientiza timpii de lucru ai angajatilor din companii si institutiile publice. Oare ce angajator isi doreste sa isi plateasca angajatii pentru discutii private pe chat sau pentru ca joaca Solitaire in timpul orelor de lucru?

Productivo a aparut ca urmare a necesitatii de a eficientiza timpii de lucru. Discutii private pe chat? Solitaire? Astea-s mici copilarii! Putem sa va calculam si timpul optim cat trebuie sa faca pipi si caca salariatul si, daca doriti, si de cate ori pe zi.

Cum functioneaza Productivo? Instalat pe calculatoarele companiei sau institutiei, permite managementului sa urmareasca in timp real activitatea angajatilor, indiferent de marimea firmei, de numarul de sedii sau de amplasarea geografica a acestora.

Odata cu masurarea activitatii angajatilor conducerea poate evalua in mod obiectiv performantele fiecarui angajat si poate adopta rapid si eficient masuri pentru cresterea productivitatii echipelor.

Cum functioneaza Productivo? Instalat pe calculatoarele companiei, permite managementului sa urmareasca de cate ori salariatul ii spune sotiei, pe e-mail, ca o iubeste, indiferent de marimea firmei, numarul de sedii, violandu-i intimitatea, spargandu-i corespondenta privata, eventual sa-i ceara acesteia socoteala si sa-i impuna sa-si iubeasca sotul mai putin, pentru ca acesta nu mai da randament si, daca ea nu se potoleste, el va fi concediat.

Potrivit directorului de vanzari Cosmin Priboi “in cadrul companiilor peste 50% din traficul pe internet este utilizat in scopuri personale iar angajatii pierd in medie 80 de minute pe zi utilizand calculatorul in interes propriu.

Nu mai vorbim de pauzele de cafea sau la fumoar care adunate pot fi foarte usor calculate in termeni de pierdere financiara pentru companie. In orice echipa sunt si verigi slabe care nu au voie sa reziste in organizatiile performante.

Productivo identifica punctele slabe, iar dumneavoastra decideti daca acestea pot fi corectate sau daca trebuiesc eliminate”.

Potrivit directorului de vanzari Cosmin Priboi, “in cadrul companiilor peste 50% din traficul pe Internet este utilizat in scopuri personale. De exemplu, eu, ieri, mi-am facut cumparaturile astfel timp de trei ore prin e-shopping si, avand in vedere si pauzele mele de cafea, pipi, caca si altele, in mod normal ar trebui sa fiu sanctionat si avertizat ca la urmatoarea abatere voi fi concediat. In orice echipa sunt verigi slabe, iar eu sunt aceea. Nu am voie sa rezist in aceasta organizatie performanta! Productivo m-ar identifica: sunt un punct slab. Trebuie sa fiu corectat sau eliminat”

Acesti ipochimeni care inlocuiesc promovarea competentei si organizarea moderna a firmei cu un asemenea control tamp, ubicuu sunt in fapt niste incompetenti, care impun un mod alternativ de a transforma munca din placere in corvoada, pentru control.

Tendinta este mai veche. Vorbesc acum numai despre ceea ce stiu. Primele acte de control in presa au fost vizibile la Curentul lui Sorin Ovidiu Vantu. In general, odata cu introducerea calculatoarelor si cu blocarea jurnalistilor in redactie, uneori pe condica de prezenta, au aparut primele instalatii de ascultare si monitorizare a activitatii.

Preocupati de faptul ca sunt monitorizati, jurnalistii au inceput sa se ocupe, iesind pe teren tot mai putin si optand progresiv pentru realizarea subiectelor din birou, cu jocurile de birou si cu construirea de sfere de influenta, deprofesionalizandu-se.

Mai tin minte ca la Cotidianul lui SOV, in anii 2000, in fostul Bloc Modern, deja se intra cu cartela si, de cate ori te duceai sa tragi clopotele, trebuia sa si impingi cartela in fanta aceea oribila.

Ca sa nu o mai lungim, o intrebare pentru managerii din presa care introduc astfel de sisteme tembele de monitorizare: mai, nu vedeti ca, pe masura ce monitorizati mai mult si introduceti ore de venit la birou, condici de prezenta, carduri de acces, planuri cincinale cu urmatoarele 1235,7 materiale pe care jurnalistul isi propune sa le scrie, scade nivelul profesional al angajatilor vostri si organele voastre (de presa) devin tot mai mici si mai moi?

Opriti-va, altfel riscati sa dati faliment.

Share