home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Antidezinformare marca RTV. 1. Surse

Antidezinformare marca RTV. 1. Surse

Share

Ideea crocodililor de presă de la RTV, să se rebranduiască România TV, este o probă de impostură. Ca să faci aceasta (să pui numele ţării tale în titulatura televiziunii) trebuie să ai statură profesională.

simplentertainment

Spun aceasta având în vedere ce cretinisme citesc în  acest text consternant, de pe o pagină care seamănă cu o avertizare de la browser că website-ul este virusat. Este, virusul intră în creierul cititorului, care înţelege prostii despre presă, jurnalism şi jurnalişti. Bine că deocamdată crocodilii nu au audienţă.

Deci care sunt, în viziunea reteveilor de presă, regulile informării corecte prin mass-media online? Le vom lua pe rând şi vom comenta, la fiecare în parte, încercând să restabilim realitatea meseriei de jurnalist.

Surse menţionate, surse consemnate, surse protejate

“O ştire în care nu este precizată sursa informaţiei este ca o maşină fără şofer. Orice articol care se respectă are surse citate: persoane cu nume şi prenume, agenţii de presă etc. Singura excepţie sunt ştirile „pe surse”, atunci când ziaristul nu poate cita o persoană concretă ca să o protejeze, dar garantează seriozitatea informaţiei şi îşi pune în joc reputaţia.”

Jurnalistul nu are, în general, obligaţia să dea sursa informaţiei. În general, ştirea de agenţie tipică este scrisă cu precizarea sursei. Există mai multe motive pentru care un jurnalist nu dă sursa ştirii:

că îşi protejează sursa, situaţie în care ori nu spune nimic despre sursă, prezentând efectiv ştirea, ori precizează că sunt surse oficiale, ori neoficiale, ori confidenţiale etc., eventual cu adăugirea că acestea au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ştirea “pe surse”, cum se exprimă agramaţii de presă de la RTV, este o eroare profesională. Nu arunci pe piaţă, cum se face acum, o informaţie neverificată, iar dacă nu se verifică din mai multe surse (aia cu trei surse e altă aberaţie, există ştiri pentru care nu ajunge nici dacă o verifici din cinci surse independente) nu o dai.

Iată o astfel de informaţie pe surse, neverificată:

Cătălin Popa de la RTV este în negocieri avansate cu TVR 1, pentru a face un talk-show în prime-time, după principala ediţie de ştiri de la orele serii. Principala condiţie pe care a pus-o este să nu existe presiuni politice. Negocierile continuă.

O astfel de informaţie pe surse, neverificată, poate să-i facă mult rău unui om, Cătălin Popa, a cărui probitate profesională notorie va fi astfel ştirbită. Înainte de a publica orice, trebuie să ai confirmarea că aşa stau lucrurile.

că pur şi simplu nu dă sursa, pentru că aceasta este irelevantă sau lipsită de importanţă, ori pur şi simplu pentru că nu vrea să o dea, protejând-o sau din orice alt motiv, însă respectând regulile profesiunii (verificarea informaţiei etc.).

O explozie catastrofală a avut loc astă-noapte, la ora 2.03, la coducta de etan lichid de la Turburea, din Gorj, la nord de Târgu Cărbuneşti

Jurnalistul dă sursa ştirii uneori folosind condiţionalul-optativ, pentru a se distanţa de aceasta. Dar dacă el consideră de cuviinţă nu trebuie să spună nimănui care e sursa lui. Nici editorului, nici şefului de secţie, nici autorităţilor, alegând chiar să meargă, pentru onoarea sa, la puşcărie. Iată o informaţie care a şi apărut parţial pe vremea Sultanatului Năstase:

Publicaţia Gardianul este deţinută de către trezorierul PSD Aristide Roibu. Acesta şi-ar fi irigat firma, Amber Press, cu sume enorme de bani, care au circulat dintr-un fond special al partidului de guvernamant, suporanumit «Bani pentru partid», din care au mai fost finanţate acţiuni asemănătoare de intoxicare a presei şi pentru o televiziune de partid din Constanţa, pe filiera Miron Mitrea. Scopul campaniei de intoxicare este fixarea în minţile românilor a aşa-zisei «teorii a centrului imaculat», conform căreia Adrian Năstase e bine intenţionat şi curat, dar este înconjurat de mafioţi

Aşa că dăm noi acum o ştire în care nu este precizată ostentativ sursa informaţiei: crocodilii de la RTV fac de râs meseria de jurnalist.

(va urma)

Share