Alte rachete Patriot vor ajunge în România

Share

Noi rachete Patriot sosesc în România. NATO a atribuit un contract de producție și livrare, pentru 1.000 de rachete, către Germania, Țările de Jos, România și Spania.

NATO a anunţat că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, între care Germania, Țările de Jos, România și Spania, cu privire la un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, informează Reuters.

Alte rachete Patriot vor ajunge în România

Agenția a atribuit un contract de producție și livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon și MBDA, a anunțat Alianța Nord-Atlantică, adăugând că producția europeană de rachete va fi extinsă.

„Achizițiile multinaționale consolidate, în spiritul Inițiativei europene de scut aerian (ESSI), oferă economii de scară și sprijină extinderea capacității de producție a noilor rachete GEM-T, pentru a satisface cererea în creștere”, precizează NATO.

În decembrie, Ministerul Apărării a cerut încuviințarea Parlamentului pentru a achiziționa 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Citeşte şi: Statele Unite se pregătesc să trimită rachete Patriot în Ucraina

Programul este estimat la peste 1 miliard de euro, iar avansul de 35% trebuie plătit acum, până la final de an 2023 sau în primele trei luni din anul 2024.

„Scopul achiziției este completarea parțială a stocurilor de luptă, cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T”, se arată în solicitarea MApN, adresată Parlamentului, unde se mai preizeaza că „achiziția este realizată prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziţii, utilizând inițiativa ESSI (European Sky Shield Initiative).

Achiziția este realizată de Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții, prin atribuirea unui contract de achiziție către compania COMLOG/Germania, pentru fabricarea rachetelor și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales), tip LOA (Letter of Offer and Acceptance), cu Guvernul Statelor Unite ale Americi, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa”.

Citeşte şi: 14 state NATO, inclusiv România, cumpără rachete Patriot şi Arrow 3

„Prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 EUR, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 EUR, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS) și va fi stabilit cu exactitate, după inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție.

Avansul inițial, de aprox. 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024”, potrivit MApN.

Rachetele PAC-2 GEM-T sunt cele mai moderne versiuni ale rachetelor PAC-2, care pot angaja ținte de diferite tipuri, de la avioane, drone sau elicoptere inamice, până la rachete de croazieră sau, în special, rachete tactice balistice.

Racheta PAC 2 GEM-T are o rază operațională de circa 160 de kilometri și un plafon de zbor de 32.000 de metri.

Share