Riscurile de haos electoral în SUA se adâncesc după ce lui Donald Trump i s-a interzis să mai fie votat, în al doilea stat american.
Statul Maine a aruncat alegerile din 2024 într-un haos și mai mare și într-o confuzie constituțională, devenind al doilea care l-a scos pe Donald Trump de pe buletinul de vot, din cauza revoltei din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliul SUA.
Riscurile de haos electoral în SUA se adâncesc
Decizia secretarului de stat din Maine – după o decizie similară a Curții Supreme din Colorado, la începutul acestei luni – a agravat o criză tot mai mare pentru campania lui Trump și a întărit raționamentul, pentru ca Curtea Supremă a SUA, să se ocupe de această problemă, care decurge din interdicția de insurecție, din al 14-lea amendament.
Aceasta a exacerbat deja haosul existent în jurul alegerilor și ar putea cimenta diviziuni naționale tot mai mari.
Incertitudinea crescândă are nevoie urgentă de o rezolvare, în condițiile în care Iowa este gata să dea startul votului, în cursa pentru nominalizarea republicană, la 15 ianuarie și alte termene/cheie pentru scrutin se apropie.
Citeşte şi: Trump: Pădurile din California ar trebui inundate permanent
Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, și-a suspendat decizia, în așteptarea unui potențial apel în instanța de stat, pe care echipa lui Trump a anunţat că intenționează să îl depună.
Decizia a fost luată în aceeași zi în care rivala în ascensiune a lui Trump, în New Hampshire, Nikki Haley, a încercat să împiedice ca gafa cu privire la sclavie să se transforme într-un obstacol în calea momentului.
Ideea că un candidat prezidențial nu poate afirma fără echivoc, în 2023, că sclavia oamenilor este ceea ce a sfâșiat țara acum mai bine de 160 de ani, este uimitoare în sine.
Citeşte şi: Campania lui Donald Trump, în faliment, de la procese
Dar drama din jurul fostului guvernator al Carolinei de Sud, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de începerea votului, are de asemenea efectul de a ușura controlul asupra lui Trump, care a provocat mult mai multe scandaluri, în timpul carierei sale politice, multe dintre acestea fiind legate de negaționismul electoral din 2020, din spatele expunerii sale juridice.
Decizia statului Maine nu a făcut decât să adâncească încurcătura juridică și politică fără precedent, din jurul campaniei din acest an – toate acestea provenind din refuzul lui Trump de a accepta înfrângerea și din provocarea sa istorică, la obişnuitul transfer de putere din SUA.
La urma urmei, două state au constatat acum că un fost președinte s-a angajat într-o insurecție împotriva Guvernului SUA – o stare de fapt nemaiîntâlnită în nici un alt moment din istorie.
Ajută popularitatea
Controversa însă ridică și noi întrebări, cu privire la faptul dacă eforturile de a-l face pe Trump să plătească pentru 6 ianuarie sunt justificate, pe motivul protejării democrației americane de o provocare deosebit de pernicioasă sau s-ar putea întoarce împotriva președintelui Joe Biden și a democraților, din toamna anului viitor, din punct de vedere politic.
Multiplele acuzații penale cu care se confruntă Trump au avut tendința de a-i crește popularitatea în rândul alegătorilor de bază, chiar dacă comportamentul său antidemocratic sălbatic în 2020 ar putea fi o responsabilitate majoră pentru alegerile generale.
Candidatul republican la președinția SUA, Chris Christie, a declarat la „CNN This Morning” că acțiuni precum cele din Colorado și Maine îl fac pe fostul președinte un martir.
„În cele din urmă, Donald Trump ar trebui să fie învins de alegători, la urne, și învins de cineva ca mine, care este dispus să spună adevărul despre el”, a spus el.
‘Democrația este sacră’
Bellows a scris în decizia sa că circumstanțele au fost atât de aberante, încât Constituția nu i-a lăsat altă opțiune decât să îl descalifice pe candidatul republican de pe buletinul de vot.
„Nu ajung la această concluzie cu ușurință”, a spus Bellows. „Democrația este sacră… Sunt conștientă de faptul că nici un secretar de stat nu a privat vreodată un candidat prezidențial de accesul la buletinul de vot, pe baza secțiunii a treia a celui de-al paisprezecelea amendament. Sunt de asemenea conștientă totuși că nici un candidat prezidențial nu s-a angajat vreodată înainte în insurecție.”
Echipa lui Trump a ripostat, fostul președinte cerând ca țara să protejeze exact privilegiul american fundamental pe care a încercat să îl distrugă în urmă cu trei ani – dreptul alegătorilor de a-și alege președintele.
Donald Trump îi dă-nainte cu furtul
„Asistăm, în timp real, la o tentativă de furt al unei alegeri și la lipsirea de drepturi a alegătorului american”, a declarat campania lui Trump.
„Democrații din statele albastre suspendă în mod nesăbuit și neconstituțional drepturile civile ale alegătorilor americani, prin încercarea de a elimina sumar numele președintelui Trump de pe buletinul de vot”.
Afirmația este extrem de contradictorie, deoarece Trump încă neagă rezultatul alegerilor din 2020, care a fost urmat de încercarea sa de a elimina dreptul de vot, inclusiv în state-cheie care au votat pentru Biden.
Vehicul de acuze
Afirmațiile false ale lui Trump privind frauda electorală au fost respinse de mai multe instanțe și denigrate de administrația sa. Dar acest lucru nu l-a împiedicat să le pună în centrul campaniei sale din 2024, care a devenit un vehicul pentru a-l acuza pe Biden de aceeași fărădelege pe care Trump a comis-o: interferența în alegeri.
Veștile dramatice din Maine au apărut la câteva ore după ce un raport exclusiv al CNN a dezvăluit noi detalii despre amploarea ingerinței electorale a fostului președinte, la începutul anului 2021.
Kenneth Chesebro a declarat că tabăra Trump s-a speriat de faptul că buletinele de vot false ale alegătorilor au fost blocate la Poștă, cu câteva zile înainte ca Congresul să certifice rezultatul alegerilor.
S-au făcut rapid aranjamente, pentru ca acestea să ajungă la Washington, pe 5 ianuarie, pentru a susține o schemă de declarare a lui Trump președinte de drept, la care vicepreședintele de atunci Mike Pence a refuzat să participe, conform CNN.