Alison Mutler: Presa nu trebuie să fie amanta de ocazie a guvernelor (RV)

Share

Jurnalista Alison Mutler trăieşte în ţara noastră din anul 1991. Mai exact, a aterizat la Bucureşti pe 6 iunie 1991 şi imediat a avut parte de primul său boom de presă. A transmis, în direct, pentru CNN, Mineriada. Spune că i-a fost teamă, însă a ajutat-o mult adrenalina. Este şefa Asociaţiei Presei Străine din România şi corespondentul agenţiei Associated Press în România. Crede în viitorul presei pe online. Scrie şi vorbeşte excelent româneşte, este autoare de cărţi, iar dacă o întrebi ce mâncare de-a noastră preferă, îţi răspunde pe loc: ciorbă bună cu fasole, ardei copţi, magiun.

FOTO: Badday

Cum aţi caracteriza anul 2010 pentru presa din România, dar şi pentru cea internaţională?
Presa a fost afectată de două lucruri diferite în acest an şi în România, şi afară. Primul este criza economică care înseamnă că presa are mai puţine resurse în a face meserie. În România, salarii care au crescut mult acum câţiva ani au scăzut în acest an şi jurnalismul online a crescut.

Al doilea eveniment important pentru presă a fost Wikileaks. Fără să fie jurnalist, Julian Assange a schimbat peisajul şi a dat jurnaliştilor o lecţie, aceea că meseria lor este mai profundă şi periculoasă decât faptul că Nicole Kidman îşi vopseşte părul, Jennifer Lopez s-a îmbracat într-o rochie cu panglici sau că David Beckam a mai apărut într-o reclamă care a fost air-brushed (digital alterat).

Ziariştii trebuie să-şi asume că meseria lor e periculoasă, dar şi importantă şi necesară pentru societate. Noi nu trebuie să fim “amante de ocazii” ale guvernelor, ci câinele de pază şi să servim publicul.

Cum vedeţi evoluţia presei din România în ultimii 20 de ani?
Este o evoluţie instabilă, uneori presa este prea politizată şi legată de interese financiare. Uneori, jurnaliştii nu-şi dau seama că publicul nu este atât de naiv… citeste tot aici

Share