Alina Mungiu: Nu merg la vot în decembrie, stau acasă!

Share

Ce bucurie! Alina Mungiu se extrage din exerciţiul democratic al mersului la secţia de votare, pentru exprimarea opiniei politice.

Politologul Alina Mungiu Pippidi anunță că nu va nerge să voteze la alegerile parlamentare din 6 decembrie, susținând că nici un partid nu vrea să schimbe ceva decisiv.

„Am tăiat vizitele la cele două muzee la care sunt membru anual, de frică de infecție, am dat-o afară din casă temporar pe femeia care face curățenie, și o plătesc de avarie, ca să nu o pierd, de frică, restaurantul grecesc și sala de sport le tăiasem dinainte să le închidă lockdownul, de frică, și nu am mai pus piciorul în transportul în comun de două luni, din același motive.

Și atunci de ce să îmi iau riscul să mă duc la vot? Pot trăi foarte bine doar cu lucrul acasă și cu plimbarea la pădure, ce să caut unde mă întîlnesc cu ceilalți? Ceilalți sunt un risc”, anunță Pippidi, într-un text publicat pe România Curată.

Ea a prezentat apoi o listă cu zece puncte care ar trebui îndeplinite pentru a o convinge totuși să voteze, “să îmi risc viața”.

„Așa, sumar, părerea mea e că nu merită mers la vot și uite ce ar trebui făcut ca să merite:

1. Alegerile ar trebui amânate doar ca să căpătăm impresia că îi pasă cuiva de viața sau moartea alegătorilor și de situația spitalelor.

2. Președintele ar trebui să spună că dacă nu există o majoritate clară va face un guvern cu reprezentare cît mai largă în jurul unor investiții de interes național, nu că indiferent ce votăm el tot pe Orban îl pune. Nu am nimic personal cu Orban, dar nu îmi risc viața ca să pună el pe liste toți inspectorii școlari peneliști după ce a făcut masele de naivi să dea jos PSD sub pretextul că ar politiza educația. Că dacă oricine vine la guvernare politizează educația noi stăm acasă.

3. Partidul pe care îl voi vota să pună punctul 1 la programul pe educație că desființăm Consiliul Rectorilor. În Peru cînd au făcut o mișcare de reformă a educației pornită de la studenți consiliul s-a desființat. Acesta e semnul unei reforme de succes, este cea în care grupul de interese care se opune reformelor dispare. La noi inclusiv sub Cioloș CNR era cel care conducea ministerul educației, și dacă așa stau lucrurile nu are rost să mai ținem alegeri, și oricum nu să votăm PNL care l-a pus pe liste pe Sorin Câmpeanu, fost președinte CNR și ministru al Educației PSD.

4. Partidul pe care îl voi vota să pună punctul 1 la sănătate cum lichidează conflictele de interese, că nu se poate de la ministru la șef de clinică că folosim taxele pe sănătate ca să facem superprofit la clinici private. În așteptarea momentului promis deja de liberali sub Victor Costache cînd asta va deveni lege, vedeți aici cum statul face testele și ia sub un sfert din bani. Exclus să votez PNL sau orice coaliție cu PNL cît acesta e programul, adică problema e soluția.

5. Partidul pe care îl voi vota să prezinte propunerea inclusiv cu sursele bugetare cum reconstruiește o terapie intensivă în România ca în Germania, unde 23% din cei ventilati mecanic mor, iar restul se vindecă, nu una cum e situația la clinica Nasta acum, unde mor peste 95 la sută. Dacă așa stau lucrurile puteți economisi ventilatoarele, pe cuvînt.

6. Partidul pe care l-aș vota ar avea poate pe viitor altă soluție decît ca la orice criză să conducă țara doctorul Arafat (pe care PNL umbla să-l dea afară înainte de pandemie). Arafat e cel mai bun de mult, dar trebuie să existe mai mult de un om, și atunci să publice de pe acum cine e omul lor de criză și ce crize a rezolvat, cu niște linkuri ca să putem și noi să dăm click să îl admirăm. Că dacă tot Arafat e managerul de criză indiferent pe cine votăm, eu stau acasă, că el e deja la butoane.

7. Partidul pentru care aș risca ar avea deja publicat la ora asta cum coboară achizițiile de la rată nerușinată de preferentialism la care au ajuns (și care e publică – un început ar fi măcar să ne spună care e) la rată medie europeană (nu e cine știe ce, că o tragem noi în sus, dar totuși). Există în vreun program politic pe care sunt chemată să îl votez care e planul că să cumpăr o masca anti-Corona care să fie bună fără suprapret? Un link, va rog.

8. Partidul pentru care aș riscă ar publică deja la ora asta cum protejează pe magistrațîi care lupta cu corupția, cu cazul particular al Cameliei Bogdan în frunte. Că m-am cam săturat de luptători pentru justiție galeristi că Tismăneanu, care sunt eroi pe Facebook și ne lasă treaba nouă, celor care trebuie să punem mînă pe telefon să îi scoatem cumva din calea persecuției pe cei care fac ceva sau care ne luptăm prin toate instanțele pentru bună guvernare încă la ora asta, cînd ai zice că am cîștigat atîtea procese că țară ar trebui să fie că Finlanda.

9. Partidul pentru care aș riscă ar pune în program că face transparent cîte din companiile de succes din piață românească, începînd cu mass media, sunt de fapt în zona de influență militară, cum fac americanii cu cele chinezești, din păcate nu și cu aliații români. Că economia de piață și mai ales presă e bine să fie din lumea civilă unde funcționează regulile pieței, cel puțîn dacă nu ești în China sau în Rusia. Pe aceeași linie, partidul pentru care aș riscă să mă duc la vot ar promite măcar un audit al alocării bugetare a sevriciilor secrete din România pe ultimii zece ani.

10. În sfîrșit, partidul pentru care aș riscă ar promite că respectă Constituția și Curtea Constituțională, că să nu ajungem că la Viktor Orban. Calea să reformezi Constituția e doar cea constituțională și definiția statului de drept după Francis Fukuyama, pe care Zelenski tocmai a călcat-o e că guvernul să respecte legea de dinainte să vină el la putere – asta e ce a încălcat PSD sub Dragnea, și pe bună dreptate a fost pedepsit. Dacă e să o luăm de la capăt cu alții, stau acasă.

Că nu merită să ne riscăm viață că activitatea economică cea mai profitabilă din România să fie tot profitul din conflict de interese și aruncatul de gunoaie peste oamenii cinstiți, tot CNR să conducă educația și Arafat crizele.

#stauacasa în decembrie dacă nu se schimbă ceva decisiv, că a vota oferta actuală e exact contrariul schimbării”, subliniază Pippidi.

Stai acasă, Alina, bine faci, măi fată, stai acasă… Cine ţi-o mai organiza textele, să nu mai fie agramate, să-i dai spor de periclitate… na, că vorbesc şi în versuri!

Share