home EVENIMENT, POLITICA Adrian Zuckerman: România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare

Adrian Zuckerman: România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare

Share

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, confirmă faptul că România este unul dintre avanposturile NATO şi SUA în sud-estul Europei.

Zuckerman a participat la evenimentul Consiliului din România al Ligii Navale a Statelor Unite, reiterând ipoteza că o parte dintre militarii care vor fi retrași din Germani vor fi instalați la noi în țară.

„Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică.

Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a spus Zuckerman, în discurusl său prezentat în cadrul acestui eveniment.

Reamintim că SUA e pregătită să retragă 11.900 de militari din Germania, pe care-i va împărți în alte țări membre NATO din regine, inclusiv în România. Informația repoziționării militarilor americani a fost confirmată și de președintele României, Klaus Iohannis, care a subliniat că se așteaptă ca o parte dintre aceștia să fie relocați în România.

„Pot să vă spun de pe acum că România a atras atenția de ani de zile. Eu am atras atenția de ani de zile că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre, că este nevoie de atenție sporită pe zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulțumiți. Soldații americani sunt tot timpul foarte bineveniți în România”, explica recent președintele României, Klaus Iohannis.

În varianta extinsă, baza de la Marea Neagră va avea o nouă suprafață desfășurată de 30 de hectare, dar și drumuri și platforme aeroporturare pe alte 300 de hectare. În plus, se va construi o nouă pistă, exclusiv militară. În acest moment, baza Rammstein din Germania este cea mai mare bază militară nord-americană și NATO din afara granițelor Statelor Unite, relatat Protv.

Aproximativ 2.000 de soldaţi ar urma să fie mutaţi în Belgia şi Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe şi în Polonia şi Statele Baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste ţări cu privire la statutul lor, a precizat şeful Pentagonului, conform AFP.

„Cei aproape 4.500 de soldați ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, pe masură ce alte trupe vor continua să fie dispuse prin rotație, spre estul Alianței, în zona Mării Negre. De asemenea, plănuim să rotim trupe din Departamentul 5, nou înființat, în Polonia ”, a transmis recent și Mark Esper, secretar de stat la Pentagon.

Share