home EVENIMENT ACROPO sau despre cum se scurg banii României pe fonfleuri

ACROPO sau despre cum se scurg banii României pe fonfleuri

Share

ACROPO înseamnă Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Organizaţia a fost înfiinţată în anul 2017.

Recent, Starea Presei scria că veniturile la buget au scăzut dramatic. Aceasta nu opreşte Guvernul să înfiinţeze şi să alimenteze cu bani astfel de entităţi-fantomă.

De atunci, funcţionează în gol, dar asta nu-i împiedică pe şefii săi, numiţi politic, să împartă un buget impresionant. Circa 20 de oameni au de tocat anul acesta peste opt milioane de lei numai pentru salarii, chiar dacă Autoritatea nu prestează, practic, nimic.

ACROPO, în subordinea premierului

Conducerea autorităţii este numită direct de primul ministru, iar şefii sunt schimbaţi o dată la câteva luni, în funcţie de cum primează interesele politice de moment. Pe de altă parte, este interesant de remarcat faptul că managementul ACROPO a fost acaparat de reprezentanţii Dafora şi Grup Servicii Petroliere.

Este vorba despre două companii cu interese majore în zona de foraj petrolier. Cu alte cuvinte, virtuale partenere de afaceri cu cei care vor exploata zăcămintele din Marea Neagră, adică tocmai cu operatorii pe care entitatea va trebui să-i verifice.

ACROPO. 54 de atârnători

ACROPO are prin legea de înfiinţare o schemă de personal alcătuită din 54 de persoane, dar la această dată numără puţin peste 20 de angajaţi. Autoritatea organizează în continuare concursuri pentru noi angajaţi cu funcţii de conducere şi de execuţie, dar între timp îşi schimbă şefii odată la câteva luni, chiar dacă aceştia ar trebui să aibă mandate de cinci ani.

Numirile sunt făcute pe criterii politice, deşi Autoritatea are un rol fundamental în supravegherea celor mai mari afaceri derulate vreodată în România, adică explorarea şi exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră.

ACROPO. 10 milioane buget

10 milioane de lei este bugetul pe 2018 al ACROPO, bani cheltuiţi chiar dacă autoritatea nu desfăşoară nicio activitate

Până să-şi intre în pâine şi să arate de ce sunt în stare, angajaţii Autorităţii au treburi mult mai importante de făcut. Cum ar fi să toace până la sfârşitul anului un fond de salarii uriaş, de 8.282.000 lei, bani asiguraţi de la bugetul de stat.

Adică vreo 400.000 de lei pe an sau peste 33.000 de lei pe lună în medie pentru fiecare angajat. În plus, autoritatea mai are la îndemână 1.718.000 lei pentru achiziţia de bunuri şi servicii.

Citeşte şi
Scumpiri masive la preţurile administrate la gaze şi energia electrică. După ele, vin, în şir
Mai multe articole apărute azi în presă afirmă că Ponta a premeditat legilativ importurile mari
Cum se explica oare faptul ca aceiasi oameni sunt foarte eficienti in a destructura statul
Ca actant geopolitic regional, Federaţia Rusă stă la pândă, aşteptând scăderea puterii UE, pe măsură
USL are o altă agendă, una paralelă. Dacă Ponta reprezenta România la Bruxelles, la acest
~mercenarii parasesc Partidul Antena 3~noi comentarii ale lui Basescu despre Casa Regala~OMV inchide rafinarii si
Gitenstein avertiza că proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco în ceea ce priveşte achiziţionarea
~cum s-a pricopsit deputatul Rizea cu o palarie de bani~Lazaroiu vrea un cap limpede la
Adevarul: Jurnaliştii greci, sub ameninţare mafiotă "La un an de la execuţia cu 16 gloanţe a ziaristului
Partida Rusă (acum i-am putea spune Partida Rusă PSD) a jucat întotdeauna un rol activ
Share