home EVENIMENT, FESTIVALURI DE MUZICA CERBUL DE AUR, o abureală pe banii fraierilor din Romanica (sinteza)

CERBUL DE AUR, o abureală pe banii fraierilor din Romanica (sinteza)

Share

mooooney pUltima editie a Festivalului International “Cerbul de Aur” de-abia s-a terminat, iar dintii stricati ai aceleiasi ciobanite chioare si depravate, care pastoreste muzica usoara romaneasca si care ne-a umplut de rusine si in primavara, cu ocazia Eurovision, se vad mai bine decat oricand si cu o hadosenie cvintuplata.

Intregul concurs a fost dominat anul acesta de mari nereguli. Pe banii nostri. Daca era pe banii unui afacerist, nu era nici o problema. Dar asa, ma enervez si scriu. Altii se enerveaza si urla-n punga-n Romanica, macar eu am unde sa ma exprim.

La Cerbul de Aur, asa cum a putut constata fiecare telespectator, dupa ce fiecare concurent incepea sa cante, se dadea distinct start televoting, “pentru aproape 24 de ore”, cum au spus prezentatorii incontinuu.

Teoretic, era vorba despre o metoda de televoting extrem de rafinata, care necesita un soft complex, foarte multa transparenta si o organizare nemteasca. Dar se ridicau niste intrebari. De exemplu: s-a dat start televoting, dar unde se vede acest lucru pe ecran, pentru fiecare concurent in parte, “pentru aproape 24 de ore”?

MahJong-ul cu pisicutze si Bercul de faianta

Acest televoting ar fi trebuit, la asa metoda de counting, sa apara, nebuneste, pe sticla, de miercuri seara, cand incepea votul, pana duminica seara, la 24 de ore dupa ce cantase ultima formatie, in finala. De-abia dupa aceea s-ar fi putut anunta toti laureatii.

In loc de aceasta, s-a tot spus start televoting, ca la nebuni, timp de trei zile, dupa interpretarea fiecaror doua piese, de la fiecare concurent, fara nici o noima, apoi s-au anuntat niste rezultate. Tot fara noima.

Defapt, eu cred ca nici nu era posibil asa ceva, sa evidentiezi numaratoarea de la 30 de concurenti, cu timing si numar de voturi la fiecare in parte, pentru ca iesea o babilonie generala, caecranul acela din Matrix. Si unde sa faci asta? Pe ecranul tv? Haida-de, evidenta era atat de complexa, ca nu-ti ajungea ecranul televizorului! Ati jucat vreodata Mah-Jong cu pisici ? In foto 1 este un exemplu. Iti fug ochii. Acest joc este mai simplu decat evidenta care ar fi rezultat.

Deci prima intrebare pentru organizatori ar fi cam asa: de fapt, cum a fost cu televotingul asta, cand a inceput, cand s-a terminat? Ca nu se intelege absolut nimic…

La concurentii din ultima zi, din finala, s-a dat start televoting acum si s-a spus televoting peste 30, 45 sau 50 de minute, cand s-au anuntat rezultatele. Ce-i asta, bataie de batjocura? Alo, TVR, se aude?

Premiul de impopularitate

Nu se poate face legatura intre televoting si premiul de popularitate, dat cuiva, fara nici un fel de explicatie, posibil pe baza televotingului, ca clar acest lucru nu a fost explicat. Acel cineva este o doamna fara sare si piper, numita Annamari Dancs (foto 2).

Nu se cunosc rezultatele televotingului. Cine poate afirma, fara putinta de tagada, ca Dancs a obtinut cele mai multe voturi ale telespectatorilor? De ce nu Biondo, care face un succes de casa monstru cu “Shine”, de la lansarea acestei piese, in februarie, la Eurovision?

Sa zicem ca tante Dancs a fost votata de catre maghiarii din Romania. Ok, dar de ce ar fi votat-o acestia pe ea, si nu pe Krivach (foto 3), care este parca tot etnic maghiar si, oricum, este de asemeni ardelean si a fost mai bun decat Dancs, chiar daca a dat chix in finala?

Ce s-a petrecut in primavara, cu Eurovision, a fost parfum pe langa aceasta hotie.

Nimeni nu stie exact cine, cum, cand si in ce fel a fost contractata firma care a asigurat comunicatiile (inclusiv blestematul acesta de televoting). Iar aceasta este a doua intrebare pe care o punem. Televoting pe care romanii au aruncat bani, care li se trag din facturi la termenul scadent.

Nimeni nu stie cum au votat membrii juriului, iar aceasta este a treia intrebare. Mai ales ca regulamentul stipuleaza clar ca rezultatele acestui vot trebuie facute publice in timpul concursului. In paralel, presa a publicat ieri o poveste, despre cum au aranjat trei membri, Dida Dragan, un italian si un finlandez din juriu, cine castiga si ce, la o agapa, in dupa-amiaza dinaintea finalei.

Constatam ca a avut loc o versiune perfectionata a raptului din primavara, dar, ca sa nu mai fie nici un scandal, membrii juriului nu si-au mai prezentat public rezultatele. Ca sa nu mai avem de ce sa ne legam. Aceasta, in detrimentul unui concurent strain care era in mod evident cel mai bun, suedezii de la Biondo, care au primit pana la urma Cerbul de Argint.

Luminita Dobrescu (foto 4), primul solist roman castigator al Cerbului, se plange ca a fost dezinformata si umilita de malversatiunile organizatorului. A trimis o scrisoare vituperanta la cele onor autoritati ale statului roman, carele sa videm ce vor face.

Marina Almasan (foto 5), la emisiunea de larga respiratie culturala “Ne vedem la… Cerb!”, s-a comportat ca unul dintre culturnicii lui Ceausescu si a condus discutiile despre festival in mod vadit partinitor, cu intrebari de genul:”E bine daca Cerbul pleaca din tara?”, in sensul castigarii marelui premiu de catre un strain, care o sa plece cu masculul sub brat peste granita.

Va dati seama ce rusine, ce tragedie? Cum sa lasam noi din dinti o astfel de distinctie ilustra, ea trebuie sa ramana la noi in tara, sa tinem cu ghearele si cu dintii de dansa!

Deputatul PNL Mihai Malaimare si-a scapat (din plictiseala, poate) privirea peste una dintre serile folclorice ale Cerbului, apoi s-a enervat cumplit si, tunand si fulgerand, a anuntat pe blogul sau ca il va chema pe presedintele SRTv, Alexandru Sassu (foto 6, focul la ei), sa-l intrebe: cum a cheltuit banii? Pe puncte.

Iar aceasta este a patra intrebare. A cincea intrebare suna in felul urmator: Cum a fost posibil ca premiantii de la Cerbul de Aur sa primeasca diplome din piele de vitel, pe care numele lor si premiul obtinut au fost scrise cu litere de aur?

Era un chinez mic sub scena care, cand ii auzea pe prezentatori spunand “3Nity“, se punea pe treaba si grava numele in aur pe piele de vitel? Daca lucrurile stau astfel, singura explicatie este ca totul a fost aranjat cu ore bune inaintea finalei.


O gaura neagra de bani

Personal, as desfiinta aceasta gaura neagra de bani doua sau trei saptamani, apoi as reinfiinta-o cu oameni complet noi, adaugati celor cu adevarat competenti din TVR, pe care ii stiu bine si ii stimez, care sunt unii dintre cei mai buni profesionisti de televiziune din Romania. De fapt, ei sunt cei mai buni si este un fapt bine cunoscut ca de la ei a pornit profesionalizarea pentru televiziune a personalului tehnic si jurnalistilor de tv din toata tara.

As angaja un management privat strain, ales prin licitatie deschisa, facuta la vedere. Uitati-va ce studiouri, ce cladiri impresionante se pot vedea de pe Calea Dorobanti, cand treci cu masina, de risti sa-ti pocnesti vecinul care tine volanul in mana in fata ta, uitandu-te la cladirile bengoase ale TVR.

Uitati-va ce armata de angajati are SRTv si ce face cu ea. Uitati-va la cateva posturi private de televiziune apoi, cum lucreaza cu de cinci ori mai putini oameni, cu de zece ori mai putin spatiu de birouri si studiouri, si face treaba de cinci ori mai bine.

Acest rapt ar trebui sa ia sfarsit.

Share