A fost cutremurul de duminică dimineaţa precursorul unui mare cutremur?

Share

Nu avem cum să știm acest lucru, seismologii serioși, ca Radulian de la INFP, au dreptate. Nimeni nu a reuşit să prevadă un mare cutremur şi, în general, un seism. În afară de metodele clasice de predicție, există și metode neconvenționale, însă acestea sunt discutabile.

 

Semne că vine un cutremur important sau chiar mare

Înainte de un mare cutremur, perușii sunt foarte agitați. Dar unii reacționează paradoxal, devenind amorfi. Peştii, la fel, devin mai agitaţi sau mai amorfi, oricum, îşi schimbă comportamentul. Dar aceste rânduri sunt scrise de un acvarist.

Peştii au o varietate mai amplă de motive pentru care devin agitaţi sau amorfi. Spre exemplu, scalarii, dacă sunt agresaţi de o gaşcă de gupi, se ascund în grote sau între plante, ori, din contră, devin agresivi şi atacă gupii, dacă sunt mai mulţi.

Câinii urlă ca lupii. Dar câinii mai urlă ca lupii și atunci când le moare stăpânul. Diferența e că, atunci când e cutremur, urlă toți ca lupii. Atenție la acest semn. Animalele acestea simt ultrasunetele, ce se propagă din epicentrul seismului mai repede decât unda seismică însăşi.

Pisicile miaună toate deodată într-un fel anume, asemănător celui în care urlă unii la alţii motanii cînd se luptă pentru teritoriu. Dar atenţie, să nu fie doi sau trei motani ce se bat pe o mâţă-n călduri şi nimic altceva.

Există apoi semnalele naturale sonore ce seamănă uneori cu alămurile wagneriene, alteori cu niște mari lanțuri zornăitoare, alteori fiind pur şi simplu un vuiet mare. Dacă nu au alte cauze, ca spre exemplu eliberarea de abur sub presiune de către un CET, ele sunt semnul apropierii unui seism mai mare.

Atenţie de asemenea să nu fii păcălit de zgomote asemănătoare în oraşele care au aeroport. Când trece în zbor un avion care decolează sau aterizează, se aud astfel de vuiete, asemănătoare celor de dinainte de un cutremur.

Institutul Arctic al Rusiei, unde se ocupa de seismologie geofizicianul Viktor Bokov (decedat între timp), nu a prevăzut seismul de duminica trecută. Ruşii folosesc şi alte criterii de predicţie, precum forma şi dinamica norilor şi ceţei. Uneori le iese, alteori nu.

• citeşte şi: HARTA SEISMICĂ BUCUREŞTI Oprescu ascunde ce e public

Nimeni nu a găsit o regulă de predicţie infailibilă a cutremurelor. La Vrâncioaia, la centrul seismic de aici, au o broască ţestoasă, care, cu câteva zile înainte de cutremur, a încetat să mai mănânce.

• Vine cutremurul?

 

Citez din memorie cele spuse de şeful acestui centru de seismologie: “Vedem la următorul seism: dacă se repetă comportamentul, poate fi un semn că simte seismele”. Bâjbâieli. Și dacă la următorul seism broscuţa mănâncă mai ceva decât un haiduc?

• A fost cutremur. 5,5 grade pe scala Richter

Nu poţi deosebi precursorul de un seism mic obişnuit

Seismele precursoare pot fi ca seismul de duminica trecută. Dar mai sunt multe seisme asemănătoare unui precursor care nu sunt astfel de seisme. Cu vreo două săptămâni înainte de seismul din 4 martie 1977, a avut loc un cutremur de aceeaşi factură ca acela de duminică, pe la orele serii.

• Ce faci în timpul unui cutremur de pământ mare

Trebuia să fiu la ora de Teorie şi Solfegiu de la Şcoala de muzică. Am lipsit. Aveam o răceală stranie, care m-a ţinut până cu două zile înainte de cutremur. Mă durea gâtul fără temperatură. Aceasta nu înseamnă că de câte ori te doare gâtul fără temperatură vine un cutremur.

Pământul s-a zguduit scurt. Un tort rotund de tencuială a căzut în capul profesorului nostru, Liviu Butu, care era în faţa pianului şi i s-a aşezat în jurul gîtului, ca la lorzii britanici din Evul Mediu. Colegii şi colegele mele au râs. Nu era de râs. Peste două săptămâni a fost un tremol seismic dramatic.

• Situaţia plăcilor tectonice în sud-estul României

Astfel de seisme însă se produc destul de des. Caracteristicile sale? 5 grade şi ceva pe scala Richter, originat la adâncime destul de mare, cioban vrâncean pe care vor ăia să mi-l omoare, nici o problemă, a fost acum câţiva ani unul în timpul căruia Dan Diaconescu s-a-nverzit în direct în garsoniera sa, făcând stereofonie-ntru sperietură cu Georgică Berevoianu de la Realitatea TV.

Şi? După acest cutremur a urmat unul mare? Nici poveste.

Nu există nici o regulă. Teoretic, un cutremur mare poate avea loc azi sau poate să nu mai aibă loc niciodată.

În schimb, pot să mă gândesc că sistemul tectonic vrâncean s-a tensionat până în mai 1990, apoi, în mai, cele două cutremure vrâncene importante care au avut loc (unul după altul, de peste şase grade, primul ziua, pe 30 mai, de 6,9 grade pe scala Richter, al doilea imediat noaptea, pe 31 mai, de 6,4 grade, de am dansat în toate direcţiile la Galaţi, în căminul studențesc, la etajul 3), au dus la detensionarea Vrancei şi astfel un seism mare vrâncean a întârziat?

Putem presupune că aceste două seisme din anul 1990 sunt motivul pentru care a trecut atât timp din 1977 până în prezent şi un alt cutremur major încă nu s-a produs. Este destul de corectă această aserţiune.

Putem să presupunem că de-acum încolo, în următorii 500 de ani, se vor produce astfel de cutremure de detensionare, care-l vor face pe Mărmureanu cel senil-inconştient să vorbească despre cutremure de peste şase grade pe Richter ce ne fac să dansăm, iar pe Radulian cel precaut să afirme că falia vrânceană s-ar putea dezactiva?

Este posibil şi acest lucru.

Share