home DIVERSE, SEISMOLOGIE A fost cutremur… Ne-a zguduit Bulgaria!

A fost cutremur… Ne-a zguduit Bulgaria!

Share

UPDATE: O nouă replică foarte puternică în raport cu cutremurul propriu-zis a avut loc în jurul orei 4.00 dimineaţa. Replica a avut 5,3 grade. Unul dintre cititorii noştri ne-a spus acum câteva momente în comentarii că se află chiar în Sofia, lângă epicentrul seismului şi de frică nu mai poate să doarmă. Un comentator ne spune că nu crede că sunt pagube materiale.

HotNews arată, într-un update de la 4.35 dimineaţă:

O nouă replică puternică (5,2 grade) a zguduit capitala bulgară Sofia, la 4:31, marţi, după aproximativ 1,5 ore de la primul cutremur puternic din vestul Bulgariei

=====

Am crezut că tremur eu şi m-am gândit: sunt obosit, mai bine mă culc, că sare sinele meu cu mine prin lume. Peste vreo zece minute, am început să văd pe Facebook discuţii şi mi-am dat seama că nu tremuram eu.

Deocamdată, HotNews a dat că a fost cutremur, dar că website-ul Institutului de Fizică a Pământului nu funcţionează (probabil că e asaltat de vizitatori şi au serverul slab) şi cel al USGS încă nu dă nimic.

HotNews update:

Potrivit primelor informatii cutremurul a avut loc în Bulgaria, având o intensitate de 5,8 grade. Cutremurul s-a produs la 9,1 km.

Iată datele, conform USGS:

M5.8 – 2012-05-22 00:00:33 UTC

Mai detaliate aici:

Location 42.683°N, 23.017°E
Depth 9.1 km (5.7 miles)
Region BULGARIA
Distances 24 km (14 miles) W of SOFIA, Bulgaria
73 km (45 miles) N of Blagoevgrad, Bulgaria
115 km (71 miles) SE of Nis, Serbia
141 km (87 miles) NNE of Strumica, Macedonia

Cutremurul a avut loc aproape de graniţa cu Serbia, la vest de Sofia, aşa cum se poate vedea pe harta oferită de USGS în urmă cu puţine minute.

INFP, citat de Realitatea.net, dă pentru acest seism o magnitudine de 6,8 grade. Iata ce anunţă în continuare website-ul acesta:

European-Mediterranean Seismological Centre susţine că intensitatea acestuia a fost de 5.5. Potrivit quakes.globalincidentmap.com, cutremurul din Bulgaria a fost urmat de o replică mai mică, de 3.1, în jurul orei 3.23, ora României.

vezi în dreapta harta intensităţii cutremurului

Dacă la Bucureşti a fost blând, sunt curios cum s-a simţit la Pernik, la nord de epicentru sau la Sofia. În 1976, când am fost în Sofia, am stat în Hotelul Orbita, care avea nişte planşee aşa de subţiri şi elastice, că atunci când mergeau tata şi cu profesorul Văsâi de istorie prin camera de hotel am crezut că e cutremur.

Bulgarii nu sunt deloc pregătiţi pentru asemenea sinistre.

Share