9 mai, semnificaţie pentru Rusia. Ce ar însemna o declarație de război

Share

Chiar dacă Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin a insistat că trupele sale efectuează o „operație militară specială”, în loc să declare război.

Cu toate acestea, oficialii și analiștii occidentali cred că aceasta s-ar putea schimba pe 9 mai, o zi simbolică pentru Rusia, cu o declarație oficială de război, care va deschide calea pentru ca Putin să-și intensifice campania.

Ce este 9 mai?

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei”, în interiorul Rusiei, comemorează înfrângerea naziștilor de către țară, în anul 1945.

Ziua este marcată de o paradă militară la Moscova, iar liderii ruși se duc în mod tradițional la mormântul lui Vladimir Lenin, din Piața Roșie.

„Ziua de 9 mai este concepută pentru ruşii de acasă, pentru a intimida opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului vremii”, a declarat James Nixey, directorul Programului Rusia-Eurasia de la Chatham House, pentru CNN.

Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificația simbolică și valoarea propagandistică a zilei, pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, sau ambele.

Președintele rus are un fix pentru simbolism, după ce a lansat invazia Ucrainei a doua zi după Ziua Apărătorului Patriei, o altă zi militară crucială în Rusia.

Pregătirea de mobilizare?

Putin are multe opțiuni pe masă, potrivit lui Oleg Ignatov, analist senior pentru Rusia la Crisis Group. „Declararea războiului este cel mai dificil scenariu”, a spus el.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a declarat oficial război Rusiei, a impus legea marțială în Ucraina, când invazia rusă a început, la sfârșitul lunii februarie.

O altă opțiune pentru Putin este adoptarea legii de mobilizare, care poate fi folosită pentru a începe o mobilizare militară generală sau parțială, „în cazuri de agresiune împotriva Federației Ruse sau de amenințare directă de agresiune, de izbucnire a conflictelor armate îndreptate împotriva Federației Ruse. ”

Acest lucru ar permite guvernului nu doar să adune trupe, ci și să pună economia țării pe picior de război.

Forțele ruse au pierdut cel puțin 15.000 de soldați, de la începutul războiului, potrivit lui Nixey, și vor fi necesare întăriri, pentru ca Moscova să-și atingă obiectivele în Ucraina.

Mobilizarea ar putea însemna extinderea recrutării, pentru soldații aflați în prezent în forțele armate, chemarea rezerviștilor sau aducerea de bărbați în vârstă de luptă, care au avut pregătire militară, a spus Ignatov.

Dar reprezintă un mare risc pentru guvernul lui Putin, a spus el.

„Ar schimba întreaga narațiune a Kremlinului”, a spus Ignatov, adăugând că mișcarea îl va forța pe Putin să admită că invazia Ucrainei nu a mers conform planului.

„Este o decizie foarte riscantă”, a adăugat Ignatov, explicând că mobilizarea la scară largă ar dăuna de asemenea economiei ruse, aflate în dificultate.

În plus, ar putea diminua sprijinul pentru Putin acasă, întrucât unii ruși susțin invadarea Ucrainei, fără a dori să meargă personal să lupte, a spus analistul.

„Dacă ei declară mobilizare la scară largă, unora nu le-ar plăcea”, a spus Ignatov. Ar putea fi încă posibil ca Putin să adopte legea mobilizării, fără să declare oficial război Ucrainei, a spus el.

Putin ar putea impune de asemenea legea marțială în Rusia, suspendând alegerile și concentrând în continuare puterea în mâinile sale, a spus Ignatov.

Acest lucru ar impune reguli, precum restricții pentru părăsirea țării, bărbaților în vârstă de luptă, care s-ar putea dovedi de asemenea nepopulare, a adăugat el.

Ce altceva s-ar putea întâmpla?

Dacă Putin nu declară război, ar putea căuta în altă parte, pentru a face o declarație, pentru a marca Ziua Victoriei.

Alte opțiuni includ anexarea teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk, în estul Ucrainei, realizarea unui pas în faţă major, spre Odesa, în sud, sau declararea controlului deplin asupra orașului-port Mariupol, din sud.

Există de asemenea indicii că Rusia ar putea intenționa să declare și să anexeze o republică populară, în orașul Herson, din sud-estul Ucrainei.

„El (Putin) va putea declara că armata rusă a avut niște victorii în Ucraina”, a spus Ignatov. „El poate încerca să folosească această dată, pentru a-și consolida sprijinul”.

Cu toate acestea, este greu de prezis ce vor face Rusia și președintele său, a adăugat analistul. „Toate deciziile sunt luate de un om și de câțiva consilieri ai săi”, a spus Ignatov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că există „motive întemeiate să credem că rușii vor face tot ce le stă în putință pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice.

„Am văzut că rușii își dublează într-adevăr eforturile de propagandă, probabil, aproape sigur, ca un mijloc de a distrage atenția de la eșecurile lor tactice și strategice, pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Price, la un briefing al Departamentului de Stat.

Share