74 jurnalişti ucişi în 2016 (Reportéres sans Frontiéres)

Share

74 jurnalişti profesionişti au fost ucişi anul acesta, anunţă organizaţia Reportéres sans Frontiéres. Uciderea lor a avut loc în conexiune directă cu munca desfăşurată anul acesta.

În întreaga lume, aproape trei pătrimi dintre cei 74 jurnalişti morţi la datorie în anul 2016 au fost deliberat ucişi. Tot mai mulţi jurnalişti pleacă din ţările care devin prea primejdioase pentru meseria lor.

Este vorba despre Siria, Iraq şi Libia, dar de asemenea despre Yemen, Afganistan, Bangladesh şi Burundi. Acestea nu numai că au devenit în diferite grade găuri negre de informaţie de presă, unde impunitatea domneşte.

74 jurnalişti ucişi – citeşte aici brief report-ul Reportéres sans Frontiéres

Condamnăm impunitatea de care se bucură cei ce ucid jurnalişti. Condamnăm lipsa complice de acţiune a multor guverne care sunt gata adesea să calce în picioare libertatea presei“, spune RsF.

Această situaţie alarmantă reflectă eşecul bătător la ochi al iniţiativelor internaţionale care urmăresc să îi protejeze.

, spune organizaţia. RsF explică faptul că “acesta este un mandat pentru moarte pentru reporterii independeţi, în acele regiuni unde sunt folosite toate mijloacele pentru a impune cenzura şi propaganda“.

Privind înainte spre anul 2017“, atrage atenţia Reportéres sans Frontiéres, “avem nevoie să sprijinim mai mult decât oricând continuarea luptei pentru a avea jurnaliştii în siguranţă şi libertatea informaţiei“.

Share