Vântu dă în judecată guvernul moldovean și BNM (Jurnal.md)

Share

Oligarhul român Vîntu atacă în judecată guvernul moldovean și BNM

Un grup de companii, în frunte cu Tabor Projects Limited, din Cipru, şi SC PSV Company SA, a acţionat în judecată Banca Naţională a Moldovei, Guvernul Republicii Moldova şi Banca de Economii a Moldovei.

De menționat că în spatele acestor firme stă miliardarul român Sorin Ovidiu Vântu.

Este contestată legalitatea emiterii Ordonanţei BNM de lichidare a Investprivatbank

Conform datelor de la Curtea Supremă de Justiţie, firmele Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited, SC PSV Company SA au iniţiat un proces împotriva BNM, Băncii de Economii şi Guvernul Republicii Moldova prin care se contestă actul administrativ.

De la Cancelaria Colegiului Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ne-au spus că joi 16 septembrie, completul de judecată a adoptat o hotărâre, dar textul acesteia va fi redactat şi publicat doar peste o săptămână sau chiar două. Totodată nu au putut să ne spună ce acte administrative au fost contestate.

~A vrut sa faca in Moldova aceleasi mânării ca în Romania. Moldovenii n-au pus botul la caşcaval~

Rodica Teleucă, şeful serviciului de presă al BNM, ne-a spus că a fost contestată, în mod special, legalitatea emiterii Ordonanţei BNM din 19 iunie 2009, „cu privire la retragerea licenţei Băncii Comerciale „Investprivatbank” S.A. şi numirea lichidatorului”. Decizia respectivă a fost, potrivit unor publicaţii în presă, ultimul cui bătut în sicriul Investprivatbank.

Curios este faptul că unul din cei mai mari păgubiţi, ca urmare a retragerii licenţei şi iniţierii procedurii de lichidare, se pare că a fost miliardarul român, Sorin Ovidiu Vîntu.

Firma care aparţine lui Vîntu – acţionar la Investprivatbank

La finele anului 2008, firma Tabor Projects Limited a devenit acţionar majoritar la Investprivatbank.

Astfel, în urma unei majorări de capital prin emisiune suplimentară de acţiuni în valoare de 50 milioane de lei, realizată în noiembrie 2008, acţionarul, care a contribuit integral la majorarea capitalului băncii Tabor Projects Limited, a obţinut 35,24% din numărul total de acţiuni cu drept de vot.

Această majorare de capital a fost precedată de alta din debutul anului, când Investprivatbank a realizat o emisiune suplimentară de acţiuni de 20 de milioane de lei.

Dacă Tabor Projects Limited a fost firma care a devenit acţionar cu 35%, de unde au apărut restul firmelor implicate în proces? Încercarile de a lua legătură cu reprezentanţii acestora au eşuat. Or, nu există date de contact, persoane etc.

~In Biblie, Tabor este muntele schimbarii la fata~

În acelaşi timp, în raportul anual al Investprivatbank pentru 2008 se menţionează că printre clienţii princiapali ai companiei de brokeraj ce aparţineau băncii figurau Tabor Projects Limited, Karo Holdings Limited, Demera Investments Limited, Treal-Privat SRL și altele. Toate aceste firme au legături directe sau indirecte cu afacerile din România ale lui Sorin Ovidiu Vântu. Potrivit registrelor britanice, Karo Holdings Limited este o firmă dizolvată. La fel, în procedura de lichidare este şi PSV Company SA.

Majoritatea firmelor ce au dat în judecată Guvernul şi BNM figurează într-o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România pentru un presupus decont ilegal de TVA, în valoare de 62 de milioane de euro.

Potrivit unor informaţii ale ministerului român de Finanţe, SC PSV Company SA a beneficiat în urma unei tranzacţii cu Petrom de returnarea a 62 de milioane de euro, bani pe care compania i-a folosit la capitalizarea mai multor firme off-shore, în loc să achite datoriile la stat şi la agenţi economici.

~Ilegalitati si procese in Romania, procese si ilegalitati in Moldova~

Printre firmele ce au beneficiat de aceşti bani se numără, SC GMC Media Box, BRENDELCO LTD, HEBES INVESTMENTS LTD, KARKA HOLDIN LTD, KARO HOLDING LTD, KAURI HOLDING LTD, PSV CLIMA MP, STRIPAE ENTREPRISES LTD şi TABOR PROJECTS LTD.

Şase dintre aceste firme figurează în dosarul intentat contra BNM, Guvernului RM şi BEM. majoritatea au avut legături sau afaceri cu Investprivatbank şi structurile acesteia, iar cel puţin una dintre aceste companii off-shore se intersectează, potrivit unor articole apărute în presă, cu afacerile lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Ziarul Financiar scria în 2007, „când Petromservice a devenit acţionar la Delta Asigurari, prin preluarea pachetului de acţiuni deţinut de societatea off-shore Tabor Projects Limited, despre care se vehiculează în media că este deţinută de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu:

„Reprezentantul legal al Tabor Projects este Octavian Turcan, cetățean al Republicii Moldova, fost administrator la Banca Română de Scont, aflată acum în lichidare”.

Delta Asigurări era acţionar alături de Investprivatbank la compania IPB Delta Asigurări din Moldova. Nu ne rămâne decât să menţionăm că este poate unul dintre puţinele cazuri în care Vîntu a fost bătut pe terenul unde este maestru.

Vom reveni, or mai sunt multe lucruri neclare în toate aceste afaceri.

Jurnal.md

NOTA: highlighturile rosii ne apartin.

Share