home MASS MEDIA Cenzura maximă e în Eritreea şi Coreea de Nord

Cenzura maximă e în Eritreea şi Coreea de Nord

Share

Cenzura maximă e în Eritreea şi Coreea de Nord

Eritreea și Coreea de Nord sunt pe primele poziții în clasamentul statelor din întreaga lume cu cenzura cea mai mare în presă din lume, arată un studiu al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

În Eritreea, mulți jurnaliști au părăsit țara din cauza riscului de a fi încarcerați. Cel puțin 23 sunt în detenție fără a fi fost puși sub acuzare, relevă raportul.

La Phenian, regimul lui Kim Jong-un practică pe scară largă limitarea accesului la Internet și cenzura producerii și diseminării tuturor relatărilor de presă din țară.

Articolul 53 al constituției nord-coreene prevede libertatea presei, dar, cu un birou Associated Press în sediul de la Phenian al Agenției centrale de presă nord-coreene (KCNA) și cu un mic corp de presă străin din țări cu aceleași orientări politice, accesul la surse de știri independente e extrem de limitat.

Conținutul aproape integral al celor 12 principale ziare și 20 de periodice nord-coreene e axat pe declarațiile și activitățile conducerii politice a țării. Cenzura este evidentă.

În Azerbaijan, unde Ilham Aliev e la putere din octombrie 2003, principala sursă de informație este reprezentată de posturile de radio, deținute și controlate de stat sau de apropiați ai administrației.

Posturile străine sunt supuse la cenzura sau semnalul lor prin satelit e bruiat. Site-urile de știri și social media sunt blocate arbitrar. Cel puțin 10 jurnaliști și bloggeri, printre care reputatul jurnalist Khadija Ismailova, sunt în închisorile azere.

Mai mulți jurnaliști critici la adresa guvernului au părăsit țara în 2014, iar cei ce au rămas sunt ținta atacurilor și hărțuirilor, nu au voie să călătorească sau sunt inculpați pe baza unor acuzații fabricate.

În Vietnam, premierul Nguyen Tan Dung e la putere din 2006. Guvernul a instaurat cenzura: nu permite tipărirea vreunei publicații private sau existenţa unor posturi de radio și TV private.

Bloggerii independenți, ce relatează despre chestiuni sensibile, se confruntă cu persecuții sub forma atacurilor pe stradă, arestărilor arbitrare și sentințelor la închisoare grea, pentru acuzații de ”acțiuni contra statului”.

În 2014, cel puțin 16 jurnaliști erau întemnițați în Vietnam. Autoritățile vietnameze blochează accesul la website-uri critice la adresa guvernului, printre care blogul Danlambao, care scrie despre politică, drepturile omului și disputele cu China.

În septembrie 2013, o nouă lege a extins cenzura la platformele social media, considerându-se ilegală postarea oricărui material, inclusiv articolelor din presa străină considerate că “se opun statului” sau ”fac rău securității naționale”.

Pentru mai mult de un deceniu, China s-a aflat printre cele trei țări cu cei mai mulți jurnaliști încarcerați din lume şi cu cenzura cea mai drastică.

Documentul 9, un raport secret datat 22 aprilie 2014, din care au apărut fragmente online și în presa internațională, a inclus dispoziția de a “combate șapte pericole politice” și a respins conceptul de ”valori universale” și promovarea ”viziunii Occidentului despre media”.

La finalul lui noiembrie 2014, Xu Xiao, poet și jurnalist la revista Caixin, a fost arestat sub bănuiala de ”periclitare a securității naționale”.

Studiul face parte dintr-un raport pe anul 2014, ce va fi publicat integral pe 27 aprilie. El ia în calcul mai multe criterii, printre care absența presei private sau independente, blocarea website-urilor, restricții asupra înregistrării electronice de către jurnaliști, restricții asupra libertății de mișcare a jurnaliștilor, bruierea transmisiunilor posturilor străine de radio și TV și blocarea corespondenților de presă străini.

Citeşte şi
Când într-o zonă se ciocnesc interesele politice și economice ale celor mai mari puteri ale
Posturi de știri Digi 24, care trece prin schimbări importante la nivel de resurse umane,
Acum o seară, la „Jocuri de Putere”, Rareş Bogdan s-a contrat de la distanţă cu
Cosmin Gușă (Realitatea TV) susține că s-a întâlnit cu Dan Andronic și cu Sebastian Ghiță
Postul de televiziune Realitatea TV va avea emisia suspendată joi, 17 ianuarie, pentru 10 minute,
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a declarat că va propune modificarea legislației, astfel încât jurnaliștii care
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
De obicei, atunci când dai în Ceata lui Piţigoi, primul care strigă din mass-media este
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Share