home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Wikileaks (documente). Cutremur in politica romaneasca

Wikileaks (documente). Cutremur in politica romaneasca

Share

Importanta documentelor Wikileaks este ca ele confirma din sursa oficiala lucrurile grave despre care am scris ani in sir, asa cum a scris pe larg presa romana.

foto: HotNews

De exemplu, am explicat pe larg, cu multiple argumente, ca, dupa parerea mea, din prima parte a anului 2007 si pana in prezent presedintele Traian Basescu a fost supus unei continue incercari, cu fluxuri si refluxuri, de a fi dat jos de la putere prin alte mijloace decat cele democratice, anume printr-o lovitura de stat.

Aceste tentative ale fortelor reactionare, orchestrate de Kremlin si de serviciile sale secrete, au fost si sunt o realitate, nu fabulatiile unor nebuni cu imaginatie bogata, iar acum ele se verifica din sursa oficiala americana.

alte 11 cablograme de la Ambasada SUA despre Romania, transcript Kamikaze

~Băsescu la ambasada SUA, după cîștigarea alegerilor: PSD îl amenință pe Voiculescu cu dosare~

inca 7 cablograme ale Ambasadei SUA despre Romania, transcript pe Kamikaze

~Hrebenciuc, la restaurant cu Udrea în chestiunea suspendării lui Băsescu~

alte 11 telegrame ale Ambasadei SUA in Romania, transcript pe Kamikaze

~Blaga și Hrebenciuc voiau, în 2009, alianță PDL-PSD pe 8 ani~

11 telegrame ale Ambasadei Statelor Unite in Romania, transcript pe Kamikaze

~Suspendarea și băutura lui Băsescu, Chirieac și Udrea~

E.O. 12958: DECL: 02/13/2016
TAGS: PGOV, RO
SUBJECT: “THE GENIE IS OUT OF THE BOTTLE” — PSD DELIVERS CHARGES AGAINST BASESCU TO PARLIAMENT
REF: A. BUCHAREST 0142 B. BUCHAREST 0086
Classified By: CDA Mark A. Taplin for Reasons 1.4 (b) and (d).

1. (C) Summary: The Social Democratic Party (PSD) delivered to Parliament on February 12 its case for the suspension of President Basescu. In a subsequent briefing for NATO and EU envoys, PSD head Geoana said the suspension motion would first be debated in a joint session of Parliament. Following Basescu’s formal response to the accusation, the motion to suspend would be forwarded to either a special Parliamentary investigation commission or directly to the Constitutional Court. Geoana’s current objective, in addition to unseating Basescu, appears to be to split Prime Minister Tariceanu’s Liberal Party from its alliance… citeste tot aici

WIKILEAKS Teorie ucraineana: Romania+Moldova=Romanova

“Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina.

In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, “Romanova””, se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential.

Subiectul telegramei de pe HotNews: “Ucraina/Moldova: Transnistria si cauze de iritare bilaterala”.

WIKILEAKS Telegrama a ambasadei SUA din 2007: Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear

Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential”, si intitulata “Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear”, oficialii Ambasadei SUA scriu ca “Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare.

Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti”.

WIKILEAKS Geoana le-a marturisit americanilor ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul “l-ar omori” daca afla. Catre ambasador: ”I am number one in Romania today”

”Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. Intalnirea a fost la cererea lui Geoana. El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu”, se arata intr-o telegrama din 2007 clasificata Confidential.

Geoana le-a spus americanilor ca s-a intalnit in secret cu Basescu de doua ori, pe propriul risc, si ca oamenii din partid ”m-ar omori daca ar afla de intalniri”.

Subiectul telegramei: ”Liderul PSD Mircea Geoana despre suspendarea presedintelui: Sunt number one astazi in Romania!”.

WIKILEAKS Ambasada SUA: Traian Basescu exclude cumpararea de avioane de vanatoare europene – discutie cu fostul ambasador Taubman. Cum relateaza americanii implicarea lui Melescanu in afacerea avioanelor

Ambasada SUA relateaza intr-o telegrama clasificata “Confidential” o discutie Traian Basescu – Nicholas Taubman din 5 iunie 2007 in care Basescu i-ar fi spus ca “atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european” (formularea ambasadorului).

Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este “Acelasi pat, vise diferite: intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si seful PSD Geoana”.

WIKILEAKS Cum vedea ambasadorul Taubman Romania in timpul suspendarii lui Basescu: “Este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor rusesti”

“Evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa – inclusiv in “noul NATO” – sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (…)

Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului”, se arata intr-o telegrama trimisa la Washngton in 2007  si semnata de ambasadorul american Nicholas Taubman.

Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: “Care sunt mizele: Pregatirea scenei pentru vizita dumneavastra in Romania”

WIKILEAKS Ambasada SUA la Bucuresti: Vosganian, sustinator al unor relatii mai stranse cu Moscova

“Vosganian continua sa sustina relatii mai stranse cu Moscova si a minimalizat public faptul ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”, se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti clasificata “Confidential” si trimisa in 2008.

Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: “Romania ramane pe pozitii in problema securitatii energetice, dar se teme de izolare.”

WIKILEAKS Bogdan Chirieac, citat intr-o telegrama ca a discutat despre “problemele cu bautura” ale lui Basescu si implicarea grupului de la Cluj in suspendarea presedintelui

Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential”, oficialii Ambasadei SUA relateaza o intalnire cu Bogdan Chirieac, pe atunci redactor-sef al cotidianului Gandul.

“Chiriac a sustinut ca problemele cu bautura ale presedintelui s-au inrautatit”, scriu oficialii americani in telegrama.

Tot in telegrama, oficialii ambasadei noteaza ca Bogdan Chirieac le-a relatat ca Vasile Dancu ar fi creierul din spatele operatiunii de suspendare a presedintelui si ca mogulii media se coordoneaza activ cu liderii opozitiei pentru campania de suspendare, iar Dinu Patriciu doreste sa-l ingenuncheze pe Traian Basescu.

WIKILEAKS Geoana se prezenta in 2007 ambasadorului SUA drept ”viitorul prim-ministru” si anunta ca va face o intelegere cu Basescu pe sase ani. O luna mai tarziu: ”I need a silver bullet”

”La solicitarea presedintelui PSD Mircea Geoana, Ambasadorul s-a intalnit pe data de 5 iunie cu liderul PSD, care si-a prezentat punctul de vedere referitor la o intalnire avuta cu o zi inainte cu presedintele Traian Basescu.

Geoana a sustinut ca s-a inteles cu el ca PSD sa conduca urmatorul guvern. Geoana a spus ca partidul sau va avea o pozitie oficiala vinerea aceasta, dar ca este ”a done deal” (batut in cuie) ca PSD va rasturna actualul Guvern PNL”, se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata ”Confidential”.

Subiectul telegramei: ”Acelasi pat, vise diferite. Intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si cu presedintele PSD Geoana.”

WIKILEAKS Ambasada SUA: Sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei

O telegrama a Ambasadei SUA clasificata “Confidential” si redactata in 2006 prezinta contextul in care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut in centru pe Codrut Seres – ministrul Economiei, Zsolt Nagy – ministrul Comunicatiilor, Stamen Stancev – consultant bulgar si Vadim Benyatov – cetatean american.

Telegrama prezinta cateva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar si dezvaluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom.

Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este: “Romania – scandal in sectorul energetic, cetatean american retinut sub acuzatii de <<spionaj economic>>

WIKILEAKS Oficiali americani scriu intr-o telegrama din 2006 ca la intalnirea cu directorul FBI, Basescu ar fi spus ca si-ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA

Intr-o telegrama din 2006 clasificata “Secret”, reprezentantii Ambasadei SUA relateaza vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania.

“Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA”, se relateaza in telegrama.

In telegrama consultata de HotNews.ro se mentioneaza si intalnirile directorului FBI cu seful SRI George Maior si cu Claudiu Saftoiu care, la acel moment, era directorul SIE.

Cei doi directori au vorbit despre influenta si interesele Rusiei in Romania.

WIKILEAKS Fostul procuror Ciprian Nastasiu le-a citit oficialilor americani dintr-un dosar in care Dinu Patriciu si Omar Hayssam erau investigati pentru importuri de petrol din Irak si spalare de bani

Intr-o telegrama a Ambasadei SUA din 2006, clasificata “Confidential”, este relatata intalnirea dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei.

“Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004, care a implicat <<25 000 de tone>>  de petrol, certificate de origine false si spalare de bani in cel putin trei tari”, se mentioneaza in telegrama.

In telegrama consultata de HotNews.ro se mai scrie ca la intalnire Nastasiu ar fi declarat ca Patriciu si Hayssam “sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak”

WIKILEAKS Declaratie atribuita lui Basescu despre dosarul Nastase: Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare. Fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru

“Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public – fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»”, se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata Confidential.

Subiectul telegramei: “O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania”.

WIKILEAKS Georgian Pop (PSD) citat de americani: Geoana este pentru avioanele F-16 / Nastase este ‘o piatra la gat’ pentru PSD

“Parlamentarul PSD Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de ‘imagine politica’ inaintea anului electoral.

Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare”, potrivit unei telegrame confidentiale trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2009.

Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: “Deep Throat: Parlamentar PSD da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale”

WIKILEAKS Ambasada SUA: Dinu Patriciu despre KazMunaiGaz – O companie de stat dominata de un dictator

“Presedintele Kazahstanului, Nazarbayev, a trimis cativa tineri kazahi in Marea Britanie si SUA pentru MBA-uri, si cultura lor se imbunatateste. Oricum, a spus Patriciu, KMG (KazMunaiGaz – n.red.) ramane o companie de stat dominata de un dictator”, se arata intr-o telegrama din 2008 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificata “Confidential”.

Telegrama consultata de HotNews.ro are subiectul “Dinu Patriciu despre energie in Balcani si Marea Neagra”.

Share