Wagner, armata privată a lui Putin, recrutează deţinuţi

Share

Compania militară privată rusă Wagner, deținută de oligarhul Serghei Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin“, recrutează deținuți.

Aceştia provin din coloniile penale din Sankt Petersburg şi sunt recrutaţi pentru războiul din Ucraina.

Bărbaților li se oferă bani și amnistia, scrie portalul rus „Povești reale”, ai cărui jurnaliști au discutat cu rudele condamnaților care ispășesc pedepse în IK-7 „Iablonevka” și IK-6 „Obukovo”.

Potrivit unuia dintre interlocutori, așa-ziși verificatori au venit la Iablonevka, au vorbit cu prizonierii și i-au îndemnat să-și apere patria-mamă.

Deținuților li se oferă să meargă să lupte în Donbas. Celor care supraviețuiesc, li se promite o recompensă de 200.000 de ruble și amnistie.

Dacă mor, familia va primi 5 milioane de ruble. Unii prizonieri văd călătoria în Donbas ca o șansă de a câștiga bani.

Ei cred că, dacă vor muri, rudele lor își vor putea cumpăra un apartament.

Compania de mercenari a lansat de mai multă vreme activități de recrutare, în mai multe localități din Rusia, pentru a atrage cât mai mulți soldați din forțele speciale, pentru războiul din Ucraina, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Potrivit informațiilor disponibile, odată cu începerea agresiunii armate împotriva Ucrainei, companiile militare private ruse și-au intensificat recrutarea de personal care are experiență în serviciul militar, mai ales în forțele speciale, și are pregătirea corespunzătoare.

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi Africa, conform Ziare.com.

Grupul Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii.

Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse.

O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Oficial, grupul nu există, a scris într-o anchetă BBC, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner, de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, în anul 2014.

Share