home POLITICA Vocea Rusiei către România: “Vă vom lua la ţintă!”

Vocea Rusiei către România: “Vă vom lua la ţintă!”

Share

De câteva zile încoace, website-ul postului de radio Vocea Rusiei în limba română lansează fonfleu după fonfleu despre ţara noastră, cu un fel de disperare existenţială pe care n-am mai văzut-o de mult timp la marele nostru vecin de la Răsărit. Principiul e sesizabil, dar care să fie cauza comportamentului?

Principiul deci pare simplu: amestecarea minciunii cu realitatea – baza oricărei intoxicări informative. Vocea Rusiei a publicat pe 8 iulie, într-un ciclu de texte intoxicatoare tipice serviciilor, dedicate vizitei lui Titus Corlăţean la Moscova, fragmente dintr-un aşa-zis interviu cu expertul militar Igor Korotcenko.

Până în prezent, interviul nu a fost publicat in integrum.

Amintim mult-trâmbiţatul interviu realizat de disperaţii lui Sorin Ovidiu Vântu cu Julian Asange, pe care SOV a încercat să-l folosească pentru a-l şantaja probabil pe Băsescu, strecurând că Asange i-a dat toate cablogramele despre România şi că acolo sunt scrise multe lucruri interesante. Interviul nu a fost dat niciodată in integrum. Ulterior s-a dovedit că Vântu n-a cumpărat nici o cablogramă.

“Expertul” Korotcenko (“cheamă un expert şi îţi vei credibiliza lucrurile pe care le afirmi, oricât de stupide, absurde sau plate sunt ele“) pare interfaţa cu aparenţă de specialist în chestiuni geopolitico-militare folosită de oficina Vocea Rusiei, adică de Kremlin, ca să ameninţe România, stat membru NATO şi UE, într-un mare fel, cum nu s-a mai întâmplat de mult timp.

Desigur, e încă odată vorba despre Scutul anti-rachetă. Rusia nu vrea deloc să iasă din această paradigmă agresor-agresat şi rămâne în continuare în ecuaţia revolută a războiului rece, a confruntării.

Kremlinul nu a înţeles nici azi că nu mai e un actor geopolitic global (spre deosebire de Beijing), ci a rămas doar unul regional. Aşa că se ridică pe vârfuri, ca să răcnească mai tare la România despre scut.

Kremlinul nu înţelege defel că în acest moment diferenţa militar-tehnologică dintre Statele Unite şi Rusia e atât de mare, încât Washingtonul nu mai are nevoie, ca să-i contracareze forţa militară, să pună la Deveselu elemente dintr-un scut anti-rachetă, ce nu i se adresează, ci e destinat unor provocări militare asimetrice regionale.

Igor Korotcenko despre susţinerile României, că scutul antirachetă are scop pur defensiv – românii repetă ca nişte idioţi o mantră:

Membrii NATO acţionează în conformitate cu directivele elaborate în procesul planificării colective, (n.n.: aici trebuia punct şi începută o nouă frază, aşa e limba română, mai ciudată) din această cauză ei, ca nişte idioţi, vor citi asta de pe hârtie sau vor repeta acest lucru ca pe o mantră, deoarece aşa a zis Departamentul de Stat al SUA (s.n.).” 

Mulţumim, tocmai ne-aţi făcut idioţi. Şi mai vreţi să vă primim la noi în casă… În realitate, susţine Korotcenko, aliaţii SUA ar înţelege perfect că scutul subminează stabilitatea strategică a Rusiei. Aşa că…

“(…) dacă ei subminează stabilitatea noastră, noi vom submina stabilitatea lor, răspunzând cu măsuri egale la ameninţarea militară care va fi creată pentru ţara noastră. Din această cauză, sistemul Iskander M este arma pe care o vom folosi activ pentru a contracara ameninţările generate de scutul european” 

La subminat vă pricepeţi. Dar ar exista “şi alte opţiuni disponibile pentru armata şi flota” rusă. Korotcenko susţine că e prematur să discute detalii, dar…

“(…) declaraţiile lui Putin şi Ivanov despre posibilitatea de a ieşi (dacă va fi necesar) din convenţiile referitoare la rachetele de rază medie (n.n.: în limba română se spune «cu rază medie», chiar dacă «ракеты средней дальности» nu se schimbă dacă spui în română «cu» în loc de «de», ce să-i faci, aşa e dacă gândeşti în limba rusă, chiar dacă îţi spui Mândrăşescu), fapt pe care îl cunosc şi «partenerii noştri», demonstrează că vom reacţiona dacă lucrurile vor lua o turnură negativă

Carevasăzică, mesajul este aşa:

Dacă veţi continua cu scutul, reacţionăm şi noi, însă cu Iskander M, iar dacă nu vă potoliţi nici aşa, ieşim din convenţiile privind rachetele cu rază medie

Iskander M este o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acţiune (400 km), aflată în dotarea Forţelor Terestre Ruse, fabricată de KBM (Kolomna), în serviciul militar din anul 2006. FOloseşte noul sistem rusesc de ghidare GLONASS.

Adică Putin, ameninţând România, bate Bucureștiul să priceapă Pentagonul, fluturând fantoșa unei noi curse a înarmărilor Est-Vest. Merită să discute Kremlinul cu oficialii români? – îl întreabă Vocea Rusiei pe Korotcenko, poate etnic ucrainean născut în Riga, care opinează:

“(…) discuţiile sunt necesare, însă nu cu guvernanţii. Trebuie să ne adresăm opiniei publice. Este necesar ca la nivelul conferinţelor internaţionale, consultărilor experţilor, organizaţiilor non-guvernamentale, să se spună clar partenerilor noştri ce răspuns vor primi la anumite acţiuni”.

Carevasăzică, în perioada următoare vor avea loc inflitrări ale serviciilor secrete ruse la conferinţele internaţionale, la consultările cu experţii şi în lumea ONG-urilor. Pe aceste filiere, aliaţilor Washingtonului trebuie să li se spună:

“«dacă nu doriţi probleme, preocupaţi-vă ca scutul să fie amplasat în Franţa, Spania, apăraţi garantat Europa fără a atinge zonele rachetele şi zonele noastre de poziţionare (n.n.: se înţelege ce vreţi să spuneţi, dar s-a greşit la traducere, aştepta Liuba acasă, furioasă, după ușă, cu făcăleţul în mână, iar ai băut vodcă, Ivan Alekseevici…). Dacă doriţi să jucaţi rolul unor idioţi ai SUA şi să spuneţi în continuare astfel de lucruri, dar în acelaşi timp credeţi că noi nu vă vom lua ca ţintă, înseamnă că aveţi aşteptări naive». Răspunsul va fi clar şi destul de puternic

Deci, din nou ne faceţi idioţi. E bine aşa. Astfel se pun bazele sănătoase ale prieteniei româno-ruse. Cu alte cuvinte:

Lepădaţi-vă de scutul anti-rachetă sau vă vom lua la ţintă!

Share