home EVENIMENT, MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Vîntu – la un pas de arestare (Curentul)

Vîntu – la un pas de arestare (Curentul)

Share

Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat într-un dosar de spălare de bani, în care deja sunt arestate două persoane, Kiss Laszlo şi Ionuţ Adrian Eftimie, pentru o fraudă de aproximativ opt milioane de euro, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în 12 octombrie, pe oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru favorizarea infractorului, precum şi pe şoferul Alexandru Stoian, pentru complicitate la această infracţiune.

Din acest dosar a fost disjunsă partea privindu-l pe Sorin Ovidiu Vîntu într-un caz de spălare de bani, au precizat sursele citate. În acest dosar disjuns sunt arestaţi Kiss Laszlo Gyorgy şi Ionuţ Adrian Eftimie, Curtea de Apel Bucureşti respingånd, vineri, cererile lor de a fi cercetaţi în stare de libertate.

Potrivit Hotnews, consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat la Bucureşti, în 9 octombrie, într-un dosar al Parchetului de pe långă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), exact la o lună după ce reporteri ai OCCRP l-au înregistrat planificånd strategii de criminalitate financiară.

Kiss este acuzat de spălare de bani şi complicitate la delapidare, într-un dosar în care mai sunt arestaţi şase dintre managerii Petromservice SA. Investigaţia transfrontalieră a reporterilor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) arată cum afacerişti şi politicieni din Europa de Est folosesc paradisurile offshore pentru a face pierdute urma banilor şi a identităţii lor. „Creierul“ tuturor acestor afaceri e Kiss Laszlo Gyorgy.

Opt milioane de euro scoase ilegal din PetromService

Kiss este acuzat de spălare de bani şi complicitate la delapidare, el ar fi pus la punct un circuit complicat de spălare a aproximativ opt milioane de euro, care ar fi ieşit ilegal din contabilitatea PetromService.

Procurorii susţin că banii au fost însuşiţi personal, în numerar sau prin virament bancar, de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu – omul care a anexat PetromService la multe dintre afacerile sale.

Pentru a şterge urma banilor, cei anchetaţi au încheiat contracte fictive cu companii offshore din Delaware, au utilizat atât conturi în Cipru şi Bulgaria, cât şi firme româneşti pe care le controlau tot prin intermediul unor IBC-uri americane (International Business Company – n.n.), scrie Hotnews… citeste tot aici

Share