VIDEO Iohannis: Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie

Share

Este un politician de oţel. Aceasta este cea mai bună caracterizare care i se poate face lui Klaus Iohannis, preşedintele României.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Este a doua pe care șeful statului o are în această săptămână.

Principalele declarațîi ale președintelui Iohannis:

“Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru parlamentare. Această înseamnă că întrăm în linie dreapta pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie. Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă că cineva ține neapărat la organizarea alegerilor în ciuda situației epidemiologic și că ele se pot amână. Nimic mai fals. Alegerile reprezintă singură opțiune democratică valida care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ și legitimat prin votul cetățenilor.

Alegerile nu trebuie amânate pentru că un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru felul cum vom gestiona pandemia, dar să avem și o nouă majoritate solidă în susținerea noilor reforme. Actuală majoritate pesedistă e una ilegitimă care nu mai reflectă de mult timp voință reală a românilor. Cea a făcut această majoritate toxică din luna martie? A pus umărul la rezolvarea crizei sanitare, așa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă a întârziat și blocat măsuri pentru gestionarea pandemiei și a promovat legi populiste.

Pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de această majoritate să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri când celebrul autor al OUG 13 Florin iordache a fost votat în funcția de președinte a Consiliului Legislativ. PSD în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid toxic”, a spus președintele.

“Sfidarea PSD e intolerabilă și lucrurile nu mai pot continuă așa. Trebuie să fim onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume – actuală situație epidemiologică e îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, februarie sau martie, așa cum fals susțîn cei din majoritatea toxică din Parlament. Ar fi catastrofal pentru România să nu avem parlament funcțional, tocmai pentru că ne aflăm ijntr-o criză sanitară și traversăm o perioada dificilă economic și social, trebuie să facem tot posibilul că România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline.

Avem așadar experiență acestui scrutin care ne permite să corectăm erorile inerente și să îmbunătățim organizarea votului pentru parlamentare. Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania care îl precede necesită prudență și respectarea strică a regulilor sanitare. Au fost gândite reguli mai stricte pentru campania electorală, tocmai pentru a limita riscul de răspândire a pandemiei.

Sunt preferabile și mult mai sigure pentru toți evenimentele organizate în spațiul virtual, decât cele clasice. Le recomand candidaților să se orienteze către astfel de evenimente. E evident că nu mai poate fi vorba în acest an de mitinguri electorale și solicit autorităților să fie mai responsabile pentru a nu fi abateri. Orice încălcare a regulilor va fi sancționată”, a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este posibilă carantinarea Capitalei și județelor cu rată peste 3 de infectare, Iohannis a afirmat că această decizie “trebuie să vină de la experți”.

“Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitală sau județe întregi. Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului”, a susținut președintele.

Întrebat despre dispută dintre PNL și USR după votul din plenul reunit privind șefia Consiliului Legislativ, Iohannis a precizat că politicienii sunt mai preocupați să caute vinovați, decât soluțîi.

“Nu cred (posibilă alianța PNL și USR – n.r.), dar cred că această alegere a făcut să fie lumea atâta de supărată încât încearcă să caute vinovați, în loc să caute soluțîi. Ar fi ciudat dacă s-ar certă, fiindcă în definitiv aici a câștigat majoritatea toxică pesedistă și cred că între timp a devenit foarte clar pentru toată lumea că nu se poate continuă în acest fel”, a afirmat președintele.

Despre balbaielile autorităților, Iohannis a declarat:

“Am rămas destul de decident pot să va spun, dar e evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București s-au balbait. E clar că autoritățile trebuie să își între mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice. Și da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale, fiindcă acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. E mult mai eficient, dar e relativ puțîn obișnuit pentru noi, acest principiu al subsidiaritățîi e important în democrațiile consolidate”, a spus președintele.

Întrebat de un jurnalist dacă îi este indiferent faptul că România ar putea ajunge la 7.000 de cazuri dacă se vor organiza alegerile parlamentare, Iohannis a afirmat:

“Indiferent nu e o expresie care mă caracterizează. Eu nu rămân niciodată indiferent la ce se întâmplă în politică și în societate. Da, rămân la ideea că e importantă organizarea alegerilor, evident cu respectarea măsurilor și normelor impuse.

Întrebat dacă are de gând să ceară interzicerea traseismului politic, Klaus Iohannis a spus: “Un mandat imperativ nu cred că vrea să impună cineva în România, dar da, pot să va spun franc și pe față, dacă ajungem să decid și eu ce scriem într-o nouă constituție fiți sigur că voi insistă să scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului. Acest traseism falsica rezultatul votului popular. Odată și o dată trebuie să ne trezim și să facem ordine în această harababura parlamentară”.

“E evident că pentru guvernanți vine o perioada mai dificilă, dar mie mi se pare normal că majoritatea membrilor unui Guvern să fie parlamentari, altfel ajungem foarte repede la un Guvern de esență tehnică mai degrabă, care este posibil, a fost posibil și la noi, dar numai în situații speciale. În țările cu democrații mai consolitate marea majoritate a membrilor Guvernului sunt și parlamentari.

În acest moment nu discutăm la nivel de conducere a statului despre un așa-numit lockdown. Adică închiderea tuturor activităților, ci căutăm soluțîi pentru prevenirea răspândirii, dar continuarea activităților esențiale, în același timp. În această abordare trebuie să încadrăm și continuarea democrației în România. Fără alegeri nu există democrație. Trebuie să ne alegem un nou Parlament, în condiții speciale. În același timp trebuie să creștem numărul de locuri de la AȚI în spitalele care pot primi bolnavi de COVID. Ce facem? Închidem țară 2 săptămâni? După care ce facem? Iar trebuie să începem de la zero. Nu putem să en gândim că ne întoarcem într-o luna sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și peste o luna, două și dacă oamenii de știință vor găsit în vaccin, sper destul de repede”, a spus președintele.

Întrebat dacă nu ar fi fost mai bine că liberalii să părăsească sala de plen pentru a nu asigura cvorum la numirea lui Florin Iordache, președintele a afirmat că “ar fi fost o varianta bună. Nu știu de ce nu au făcut-o. Nu am discutat cu ei. Președintele nu are atribuții să dea teme acolo. Fiți siguri că la proxima ocazie voi pune această întrebare”

Șeful statului a avut o conferință de presă și luni seară, unde a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și despre comunicarea defectuoasă a prefectului Capitalei Gheorghe Cojanu privind trecerea Bucureștiului în scenariul roșu, lucru care Iohannis l-a catalogat că fiind inacceptabil.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Traian Berbeceanu este luat în calcul pentru a fi numit în funcția de prefect al Capitalei.

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este în creștere și miercuri. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri 4.848 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 – cel mai mare bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei – numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 1191.102. În ultimele 24 de ore a fost prelucrate 37.025 de teste. De asemenea, s-au înregistrat și 69 de decese, bilanțul fiind de 6.065. În prezent, 766 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureștiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce privește incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creștere a acestui indicator, la 3.25.

Președintele Iohannis susține de la începutul lunii august, în fiecare miercuri conferințe de presă, în contextul pandemiei de coronavirus.

Share