VIDEO Daghestan. Proteste faţă de mobilizarea lui Vladimir Putin

Share

Demonstranţii din Regiunea Daghestan, din Rusia, au avut ciocniri cu Poliţia, în cele mai recente proteste izbucnite faţă de mobilizarea parţială a Moscovei, relatează BBC.

Filmările postate pe reţelele sociale arată localnicii încăierându-se cu poliţiştii, în capitala regională Makhachkala.

Grupul OVD-Info, care monitorizează independent drepturile omului în Rusia, s-a arătat îngrijorat de relatările privind reţineri foarte dure, în regiune.

Daghestan este o regiune majoritar musulmană a Rusiei, cunoscută în trecut pentru violenţe.

Deşi au avut loc proteste ample, în mari oraşe din Rusia, în ultimele zile – cu peste 700 de oameni arestaţi doar sâmbătă – imaginile cu demonstranţii din Daghestan luptându-se cu Poliţia marchează o rară izbucnire de violenţă, împotriva autorităţilor.

Zeci de videoclipuri postate pe reţelele sociale arată protestatarii confruntându-se cu Poliţia şi alţi oficiali de securitate din Makhachkala, iar OVD-Info a relatat că ofiţerii au recurs la folosirea de pistoale cu electroşocuri şi bastoane împotriva mulţumii.

Într-un astfel de videoclip, un bărbat reţinut de oficiali loveşte cu capul un ofiţer de poliţie, înainte de a fi bătut de alţi angajaţi.

Un alt video arată un ofiţer de securitate care fuge de un grup mare de demonstranţi, dintre care unii încearcă să îl prindă şi să îi pună piedică, în timp ce aleargă.

În altă parte, un grup mare de femei se confruntă cu un ofiţer, care păzeşte un centru de recrutare şi condamnă cu furie războiul din Ucraina, una dintre ele spunându-i poliţistului că ”Rusia se află pe teritoriul altei ţări”.

”De ce ne luaţi copiii?”, strigă femeia. ”Cine a fost atacat? Rusia a fost atacată? Ei nu au venit la noi. Noi am fost cei care am atacat Ucraina. Rusia a atacat Ucraina! Opriţi războiul!”

OVD-Info a mai relatat că localnicii din satul Endirey au blocat o autostradă, într-o încercare de a-i opri pe oficialii care încearcă să desfăşoare recrutarea să ajungă în zonă.

Filmările obţinute de grup arată ofiţeri de poliţie trăgând cu armele automate în aer, pentru a întrerupe demonstraţia, dar localnicii au continuat să blocheze drumul.

Într-o încercare de a calma izbucnirea de furie, guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a admis faptul că s-au făcut greşeli în timpul mobilizării.

”Am mai spus asta, dar o voi repeta: mobilizarea parţială trebuie să aibă loc strict după criteriile anunţate de preşedinte”, a scris Melikov, pe Telegram.

Regiunea ar fi dat deja mii de soldaţi pentru invazia Ucrainei, iar o analiză recentă a serviciului BBC Rusia sugerează că Daghestanul a suferit mai multe pierderi umane decât orice altă provincie rusă în acest conflict.

Bilanţul – realizat în această lună – a arătat că au murit cel puţin 301 soldaţi din Daghestan, de zece ori mai mult decât din capitala Moscova. Probabil numărul este mult mai mare.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate la protestele care au avut loc de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat noua recrutare, miercuri.

Mulţi tineri bărbaţi ruşi au încercat, de asemenea, să fugă din ţară, încercând să treacă graniţa în Finlanda sau Georgia.

De asemenea, au fostr relatări din ţară că mulţi oameni care nu erau eligibili pentru recrutare au fost chemaţi la ordin de ofiţerii locali de recrutare.

Share