Felul în care scapă mobilizaţii ruşi, pe frontul din Ucraina, este simplu: o fac pe morţii, ca să nu-i ucidă dronele Ucrainei.
Informații despre recruții ruși care sunt trimiși să lupte, având o pregătire insuficientă, cu echipamente abia utilizabile, abundă de câteva săptămâni.
O publicație rusă scrie că acum recruții au ajuns să se prefacă a fi morți, în focul luptei, pentru a-și salva propriile vieți.
Publicația rusă independentă Novaya Gazeta Europe a vorbit cu soțiile a trei bărbați mobilizați în Regimentul 423 de pușcași motorizați de gardă, din Moscova.
Femeile, ale căror nume au fost schimbate, au declarat că soții lor sunt acum în fața curții marțiale, pentru că au părăsit linia frontului, după ce au fost mobilizați.
Antrenamentul bărbaților a constat în cea mai mare parte în săparea de tranșee, într-o tabără din pădurile din Regiunea Belgorod, din Rusia, înainte de a fi transferați în Regiunea Luhansk din Ucraina, doar două săptămâni mai târziu, pe 14 octombrie.
Comandanții noilor recruți erau doi bărbați mobilizați – nici unul dintre ei nu avea experiență de luptă.
După ce au fost trimiși pe front, familiile mobilizaţilor nu au mai primit vești de la ei, până la 26 octombrie, când bărbații și-au contactat soțiile.
Soția unui recrut de 24 de ani a declarat că compania soțului ei a fost bombardată de artilerie, timp de 12 ore, timp în care unul dintre comandanți a fost făcut bucăți.
Comandantul supraviețuitor a ordonat retragerea, însă autoritățile militare superioare le-au cerut să se întoarcă pe front.
„După ce au refuzat să se întoarcă, li s-a oferit echipament nou, veste antiglonț, căști – sau o curte marțială”, a declarat femeia, numită „Irina”.
Ea a adăugat că soțul ei, împreună cu alți 26 de supraviețuitori din compania sa, se ascunde acum într-o casă abandonată.
„Cardurile lor bancare sunt blocate, sunt fără mijloace de trai, fără bani, fără mâncare, fără apă”, a spus Irina. „Soțul meu mi-a spus că nu a mai mâncat de câteva zile și nu știm ce să facem în această privință”.
O altă soție, „Ekaterina”, a declarat că soțul ei, în vârstă de 27 de ani, a fost instruit în mod similar, doar în săparea de tranșee.
Se presupune că a fost trimis într-o secțiune a frontului din Ucraina, unde 76 de oameni au fost uciși în bombardamente, cu aproximativ două săptămâni înainte de sosirea sa.
Pe 25 octombrie, Ekaterina spunea că soțul ei și camarazii săi au fost supuși unui baraj de artilerie.
„Timp de mai multe ore, au stat pur și simplu culcați la pământ și s-au prefăcut că sunt morți, dintr-un motiv simplu: nu mai aveau alte arme, în afară de mitraliere”, a spus Ekaterina.
„Și erau mortiere împotriva lor, dronele zburau deasupra lor, dacă mișcau măcar un deget, atunci o dronă zbura imediat și îi distrugea.”