home CORUPTIE, POLITICA Valer Dorneanu a blocat şi punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara

Valer Dorneanu a blocat şi punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara

Share

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, este şi principalul responsabil pentru blocarea punerii în practică a Punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Acesta prevedea că nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive.

Legea Lustraţiei, în care se regăsea Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, a fost propusă de PNT-CD în 1999, însă a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Acesta era condus de nimeni altul decât Valer Dorneanu.

Dorneanu a respins proiectul susţinând că „la zece ani de la Revoluţie, proiectul poate apare ca tardiv, iar în acest an premergător celui electoral poate fi apreciat că prematur. În perioadă la care se referă proiectul, mai multe generaţii de romani nu au avut, nu din vina lor, un alt reper moral şi socio-politic decât cel oferit de stat, de societate şi de lege având, în consecinţă, o singură opţiune, astfel încât «vina» lor principală pare a fi, în viziunea propunerii legislative, aceea de a se fi născut după 6 martie 1945”.

În 2010, Punctul 8 a fost din nou blocat de acelaşi Valer Dorneanu în calitatea de judecător la Curtea Constituţională.

Fost procuror şi activist de nădejde al PCR, Valer Dorneanu este autor al unor broşuri elogioase care glorificau politica lui Ceauşescu, aminteşte Europa Liberă. Un exemplu – „Partidul nostru a acordat şi acordă o atenţie deosebită dezvoltării democraţiei socialiste, considerând-o că o latură esenţială a construcţiei socialiste. În acest sens, tovarăşul Nicolae Ceauşescu sublinia că «democraţia socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci şi o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale»”.

Textul a fost scris în 1981 de actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, fost deputat PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, fost ministru, fost Avocat al Poporului.

Valer Dorneanu are la 76 de ani toate privilegiile pe care un sistem politic inechitabil şi corupt le-a creat după 1990: cumulează două pensii speciale, indemnizaţie de preşedinte al CCR, salarii de la universitate plus maşina la scară, protecţie SPP, sume de protocol, deplasări plătite de stat etc.

Declaraţia sa de avere din 2018, la fel cu cea din 2019, conţine următoarele sume: 302.000 lei indemnizaţie de la CCR incluzând şi ceva restante, apoape 75.000 lei pensie specială de la Camera Deputaţilor, 322.000 lei pensie specială ca Avocat al poporului, aprox.51.000 de la Universitatea „Titu Maiorescu”, în total aproape 750.000 lei, adică vreo 14.000 euro pe lună, stimulent eficace pentru a se strădui să servească PSD, să blocheze iniţiative politice, cât şi legi care ar aduce echilibru în câştigurile fabuloase ale privilegiaţilor, cum ar fi anularea pensiilor speciale.

Proclamaţia de la Timişoara este un document programatic adoptat la Timişoara în dată de 12 martie 1990. A fost redactat în urma manifestaţiei populare din Piaţa Operei.

Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este punctul 8, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive.

Citeşte şi
Ludovic Orban acuză Consiliul Legislativ că a jucat cu PSD

Premierul Ludovic Orban acuză Consiliul Legislativ că a făcut jocurile social-democraților și nu a dat Read more

PSD minte! Cele 25 de OUG au fost trimise Consiliului Legislativ marţi şi miercuri!

PSD a minţit. Cele 25 de OUG-uri au fost trimise la Consiliul Legislativ marți și Read more

Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu acuză CCR de încălcarea statului de drept

Decretul de instituire a stării de urgenţă semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis, poate fi Read more

Caramitru propune la parlamentare referendum pe pensiile speciale şi CCR

Andrei Caramitru propune organizarea unui referendum în aceeaşi zi în care au loc alegerile parlamentare, Read more

Cristi Danileţ propune ca judecătorii CCR să nu fi făcut politică

Judecătorul Cristi Danileţ şi profesorul universitar Radu Carp, specialist în drept constituţional, iniţiază o dezbatere Read more

Marcel Ciolacu: „Preşedintele Iohannis a demis-o pe Kovesi, nu CCR!”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine că preşedintele Iohannis este vinovat de revocarea lui Read more

CCR a respins anularea pensiilor speciale de către PNL

Cum să-şi anuleze judecătorii CCR propriile lor pensii speciale? S-au pronunţat împotrivă şi se dovedesc Read more

CCR zice că nu are nici o treabă cu decizia CEDO în cazul Kovesi

CCR a transmis că decizia CEDO în cazul Kovesi nu vizează acțiunile CCR și a Read more

CCR a desfiinţat amenzile date în starea de urgenţă

CCR a declarat neconstituțională întreaga Ordonanță de Urgență 34/2020, nu doar articolele referitoare la amenzile Read more

Iohannis despre cazul Kovesi: CCR să revizuiască îndată deciziile!

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat decizia CEDO, în ce priveşte destituirea de la şefia DNA Read more

Share