Ungaria, centrul de spionaj european pentru Rusia

Share

Ungaria lui Viktor Orban are relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Orban a blocat sancțiunile UE contra Rusiei, în repetate rânduri.

În țara lui, agenții ruși continuă să aibă mână liberă, scrie Deutsche Welle.

La sfârșitul lunii noiembrie, forțele speciale ucrainene au arestat un presupus agent rus, la un punct de trecere a frontierei cu Ungaria.

Bărbatul voia să introducă ilegal informații secrete în țara UE, stocate pe un stick USB, pe care îl avea ascuns în anus.

Informațiile personale furate vizau conducerea și personalul serviciului de informații interne ucrainean SBU și al serviciului de informații militare GUR, precum și informații sensibile despre bazele, armele și logistica armatei ucrainene.

După cum s-a dovedit ulterior, spionul intenționa să livreze dispozitivul ambasadei ruse din capitala ungară Budapesta.

Jurnalistul Szabolcs Panyi, care a relatat despre acest caz pentru portalul Balkan Insight, cercetează de mult timp activitățile de spionaj rusesc în Ungaria.

El se teme că Budapesta ar putea deveni centrul spionajului rusesc în cadrul Uniunii Europene. În prezent, în capitala ungară lucrează peste 50 de diplomați acreditați, în timp ce la Praga, Varșovia și Bratislava, împreună, abia dacă sunt mai mult de 20.

“Se știe că mulți agenți lucrează sub acoperirea de diplomați, deoarece se bucură de imunitate, adică nu pot fi urmăriți penal de către autoritățile din țara gazdă”, explică jurnalistul.

Share