home ECONOMIE Unde deschide Guvernul cale liberă evaziunii? La TVA

Unde deschide Guvernul cale liberă evaziunii? La TVA

Share

Dacă ne vom uita care sunt categoriile de produse la care, începând de azi, TVA se reduce de la 24% la 9%, vom afla exact unde se deschid noi posibilităţi de evaziune fiscală.

Pe lângă cele naturale, tipice oricărei economii. Unul dintre cele mai importante motive pentru care statele cu economie de piaţă au introdus TVA unic a fost că fiscalitatea astfel se simplifică şi evaziunea fiscală este mai uşor controlabilă.

Când s-a introdus TVA unic, exact acesta a fost principiul şi scopul. Acum, Cabinetul Ponta produce reversia spre vechiul sistem, revolut. Mai mult…

De la simplificarea prin introducerea TVA unic, sistemul de organizare al funcţionărimii fiscale a fost simplificat mult. Nici nu se ştie dacă el mai este capabil acum să preia o structură de TVA mai complicată decât înainte.

Deci este mai rău decât înainte: s-ar putea ca Fiscul să se blocheze pur şi simplu pentru un timp, nefiind pregătit pentru diseminarea TVA de 9%.

Şi oricum este o situaţie foarte alunecoasă. La următoarele categorii de produse:

alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante; ingrediente pentru prepararea alimentelor

Va fi interesant să comparăm preţul vechi, dinainte de aplicarea TVA 9%, cu preţul nou. Diferenţa de preţ ar trebui să fie de 12,1%. Cu alte cuvinte, la toate aceste categorii de produse preţurile ar trebui să scadă cu 12,1%. Nu mai puţin.

Dacă pulpa de porc costa 16 lei kilogramul, de azi ar trebui să coste circa 14 lei.

Dacă cotletul de porc costa 19 lei, de azi ar trebui să coste, în acelaşi magazin, dintr-un nou stoc al aceluiaşi produs, 16,70 lei.

Dacă un anumit sortiment de băutură nealcoolică şi carbogazoasă costa ieri 4,34 lei petul, azi ar trebui să coste, pe stoc nou, 3,80 lei.

Par diferenţe mici pentru cineva care cumpără en detail, dar en gros diferenţele sunt impresionante. Dacă preţurile nu vor suferi la cosnumatorul final o scădere fix de 12,1%, ci la pulpa noastră de porc 10%, la cotlet de 7% şi la suc de 5%, diferenţa procentuală până la 12,1% va intra poate în alte buzunare, constituindu-se în mică evaziune fiscală.

Dacă doriţi, puteţi calcula la cât se ridică aceasta la tona de pulpă sau cotlet de porc sau la paletul de băutură răcoritoare carbogazoasă. Dacă nu doriţi să calculaţi, am făcut noi calculele pentru dumneavoastră:

tona de pulpă de porc: 336.000 de lei;
tona de cotlet de porc: 969.000 de lei;
paletul de băutură răcoritoare carbogazoasă (6 peturi x 64 la palet): circa 118 lei.

Vă daţi seama? Pierderile trimestriale la buget vor fi uriaşe.

Share