home POLITICA Un posibil pion otrăvit în Casa Regală: Radu Duda?

Un posibil pion otrăvit în Casa Regală: Radu Duda?

Share

Vineri dimineaţă, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a plecat din ţară în Elveţia. În cursul zilei de vineri, Principele Radu al României Duda şi consoarta Sa, ASR Principesa Margareta de România, au luat masa cu premierul Victor Ponta şi soţia acestuia, Daciana Ponta, europarlamentar.

În cursul serii, Mediafax a preluat o informaţie publicată de echipa lui Victor Ponta, pe contul de Facebook al acestuia, conform căreia premierul ar fi luat masa la Săvârşin cu Regele Mihai I. Ca probă, era dată o poză cu Ponta şi Regele dejunând, zămbitori şi cordiali.

Ulterior, poza şi textul asociat acesteia au fost retrase, iar în loc a fost postată o familie de poze cu Victor şi Daciana Ponta, la taifas zămbăreţ cu ASR Principesa Margareta şi Radu Duda, însoţite de un text care dezminţea informaţia anterioară.

Aflam că defapt, dintr-o eroare, ne fusese servită o poză de la Ziua Regelui, în care Ponta se uita la rege ca un câine la ciolanul său preferat. Sanchi, la un asemenea nivel, erorile nu mai sunt simple erori.

Această modalitate de împrăştiere a unei informaţii false, urmate de o dezminţire relativ rapidă – dar după ce, evident, informaţia falsă a fost ventilată până şi de cele mai respectabile surse, ca Mediafax sau HotNews, este mama şi tata intoxicării.

Ea poate urmări compromiterea Regelui. Că Sirul nici nu era în ţară – nu mai contează. Website-ul nostru a fost primul care a dat informaţia corectă.

Pe Facebook, mare tracker de discuţii, în prezent, pe Internet, cei mai lucizi dintre comentatorii noştri afirmau, cât se poate de just, că Majestatea Sa a stat deja de multe ori la masă cu USL, aşa că nici nu mai contează o dată în plus.

Trecând peste ipoteza, nedemonstrată până în prezent, că în Casa Regală a României ar exista disensiuni şi că Radu Duda ar fi profitat imediat, chemându-l pe Ponta la Săvârşin după ce Regele a plecat din ţară, ca să-l compromită, mecanismul compromiterii este poate mult mai complex.

El se bazează pe posibilul pion otrăvit introdus poate de serviciile secrete în Casa Regală – fostul actoraş de mâna a doua Radu Duda, de la Teatrul Naţional din Iaşi. Rolul său, de făt frumos epuzator de margarete, trebuia poate să aibă background.

Astfel ajungem la capitolul controverse.

Că tatăl său e prieten cu Ion Iliescu. Ni se pare o eroare. Şi tatăl lui Vova Tismăneanu, Leon Tismăneanu, de exemplu, era un comunist feroce, iar fiul său nu a avut nici o problemă să-și facă o carieră exact pe dos, în pofida detractorilor săi, fix de sorginte kremlinistă.

Că a colaborat cu Securitatea. Dacă a făcut-o, nu avem încă probe concludente. Interesant este că o jurnalistă apropiată de… Regele Mihai I, Nicolette Franck, e cea care formulează cu subiect şi predicat cea mai articulată acuză: la ordinul lui Ion Iliescu, Duda ar fi fost infiltrat în Casa Regală, pentru a o compromite.

Că e corupt. O parte dintre banii de pe fregatele achiţionate de la Marina Regală Britanică, recondiţionate de BAE Systems, ar fi ajuns în buzunarele unor membri ai Casei Regale. Şi ASR Principesa Margareta, şi Radu Duda, ca reprezentant special al Executivului, au avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii BAE. Evident, Radu Duda neagă acuzele. Iar noi nu avem probe. În şah, situaţia s-ar numi pat.

Mai există un scandal al titlului nobiliar şi un altul, al gradului militar, pe care nu insistăm. Acest gen de ceață totuşi pe biografia unui om este idealul în viață al serviciilor secrete. Dacă acuzele sunt adevărate, omul respectiv e o marionetă. Dacă nu, nu. Noi nu putem decât să ne întrebăm: e sau nu e Radu Duda o marionetă?

Nu ne interesează nici apropierea lui Duda de PSD (pe timpul Cabinetului Adrian Năstase) şi de USL, mai nou, care este evidentă şi revoltătoare. Nici un membru al Casei Regale, fie şi fără titlu nobiliar, nu ar trebui să fie apropiat de nici o formaţiune politică, aşa cum este cazul MS Regele Mihai I, un exemplu din acest punct de vedere în întreaga sa viaţă (pe care i-o dorim cât mai îndelungată).

Această apropiere de PSD poate fi însă fie și doar un caz de conduită eronată a lui Radu Duda. Care a fost, mai mult ca sigur, sancţionată de către şeful Casei Regale, Regele, de mai multe dăţi, chiar dacă noi nu o ştim. Există multe lucruri ce nu se cunosc public, aceasta putem fi siguri.

Cert este că, de la intrarea în Casa Regală a actorului Radu Duda, aceasta, ca instituţie în care românii îşi puneau speranţa într-un viitor mai bun, a început să scadă în credibilitate.

Lent, inexorabil, Casa Regală a României a fost prinsă în magnetul diversiunilor USL, exact într-o perioadă în care popularitatea alternativei monarhice şi posibilitatea de concretizare a acesteia cresc mult, în context naţional şi internaţional.

Ceremonia din anul 2011, de la Palatul Parlamentului, prin care Regele a fost sărbătorit cu fast, ca un erou naţional, a fost otrăvită de direcţionarea ei ca toroipan contra preşedintelui Traian Băsescu, cunoscut pentru distanţa ostentativă de Casa Regală, ca şi pentru apropierea la fel de ostentativă de fiul bastardului lui Carol al II-lea, Paul, ca și încuscrirea cu acesta.

Într-un moment în care România are mai multă nevoie decât oricând de regalitate, de Casa Regală a României, aceasta este compromisă poate de posibilii agenţi de influenţă ai Kremlinului, care ar avea tot interesul ca ţara noastră să nu fie nici liniştită, nici stabilă, politicienii să se lupte între ei şi o pernă de instabilitate generalizată să fie contrapusă între lumea occidentală şi Rusia.

Share