ATENTATE Kremlinul şi-a făcut-o cu mâna sa

Share
A man grieves outside the Volgograd main railway station in Volgograd, Russia early Monday, Dec. 30, 2013. A bomb blast tore through a trolleybus in the city of Volgograd on Monday morning, killing at least 10 people a day after a suicide bombing that killed at least 17 at the city's main railway station. Volgograd is about 650 kilometers (400 miles) northeast of Sochi, where the Olympics are to be held. (AP Photo/Denis Tyrin)
A man grieves outside the Volgograd main railway station in Volgograd, Russia early Monday, Dec. 30, 2013. A bomb blast tore through a trolleybus in the city of Volgograd on Monday morning, killing at least 10 people a day after a suicide bombing that killed at least 17 at the city’s main railway station. Volgograd is about 650 kilometers (400 miles) northeast of Sochi, where the Olympics are to be held. (AP Photo/Denis Tyrin)

Atentatele produse în Volgograd în aceste zile nu sunt un fenomen izolat, nici surprinzător, ci efectul unei politici ruseşti, apoi sovietice, apoi din nou ruseşti care durează de foarte mult timp.

De pe timpul Ţarului Petru, Rusia medievală s-a orientat spre anexarea de teritorii în imediata sa proximitate, spre sud şi spre vest. Fenomenul fundamentalismului musulman, care se manifestă acum, este efectul acestei politici de anexare de teritorii.

În timp ce anexa teritorii, cu precădere URSS a înghiţit în sine sau în interiorul lagărului socialist o mulţime de triburi şi seminţii de mahomedani, care nu au nici o treabă cu Rusia provoslavnică.

Al doilea fenomen a fost încercarea de dezrădăcinare a unor triburi şi seminţii întregi, care efectiv au fost luate dintr-un teritoriu geografic şi implantate în enclave situate în cu totul alt teritoriu geografic.

Este cunoscută tragedia petrecută la un teatru din Beslan, în septembrie 2004, după ce un grup de ceceni fanatici au luat ostatici spectatorii şi actorii, în timpul unei reprezentaţii. Cecenii sunt o astfel de seminţie mahomedană, dezrădăcinată de sovietici, care astăzi numără în statisticile oficiale 318.000 de indivizi.

Oksana Aslanova, al cărei cap a fost găsit după primul atentat, a fost căsătorită succesiv cu doi terorişti din Daghestan, regiune autonomă din frământatul Caucaz, ucişi de forţele de securitate.

Daghestanul este însă numai unul dintre multele “stan”-uri create de sovietici din acest triburi: Turkmenistan, Kazahstan, Daghestan, Kîrgîzstan, Başkurtustan, Afganistan, Tadjikistan, Uzbekistan.

Dacă lucrurile ar sta însă numai atât de complicat, atunci ar fi simple tare de tot. În Federaţia Rusă de azi există 185 de grupuri etnice. Între acestea, ruşii sau tătarii sunt de ordinul zecilor de milioane sau milioanelor, în timp ce samirii ori keţii sunt de ordinul zecilor de mii.

Există 21 de republici naţionale, organizate pe un nucleul etnic dur, precum, alte cinci okruguri autonome, cu o etnie substanţială sau predominantă, precum şi alte oblasturi autonome.

Nebunia este completă, Rusia de azi este un babilon care, scăpat de frâu, poate să se transforme într-un teritoriu devastat de războaie civile şi masacre interetnice nesfârşite, pe care nimeni nu şi le doreşte.

În Siberia există nu mai puţin de 200 de tuvani, care sunt o etnie turcică. Tot statisticile dau 52 de tajiki, în Asia Centrală, 1 yazidis (neam de kurzi), în Caucaz, alţi 164 de kurzi, 97 de abhazi, 466 de arabi.

Există grupuri etnice românești rătăcite prin Ucraina, Rusia și prin acest “stan”-uri, formate din români dezrădăcinaţi de la ţara-mamă de sovietici şi forţaţi să îşi ducă viaţa în Siberia sau în alte zone de neimaginat pentru noi, pe teritoriul naţional al unui stat uriaş, mai mare ca suprafaţă decât toată Europa sau decât tot teritoriul SUA.

Nenorocind alte popoare, ruşii şi-au pregătit cu minuţie propriul lor infern, care acum, când şi când, cască gura.

Share