home ECONOMIE, MASS MEDIA, POLITICA Un fost confrate: Cătălin Tolontan

Un fost confrate: Cătălin Tolontan

Share

În fiecare noapte, ca un sclav al propriei mele conştiinţe profesionale, intru pe FeedDaemon şi citesc peste o sută de website-uri, de la agenţii de presă, televiziuni, cotidiane, până la ultimul website al ultimului bloger ce ar putea să scrie vreodată ceva despre actualităţi din mass-media românească sau internaţională. Rezultă trei tipuri de texte: Revista pres(arilor), Revista presei şi postări cu conţinut propriu.

EvZ

În urma lecturii de acum două nopţi, citind wesbite-ul lui Cătălin Tolontan, fostul meu confrate jurnalist, am acum de scris o postare cu conţinut propriu.

În urmă cu 11 ani, pe când eram la BBC World Service, am făcut un subiect de presă despre fotbalul românesc cred, pentru care am luat și punctul de vedere al acestui jurnalist. Aveam motive atunci să-l respect pe Tolo: era un respectabil manager de presă, jurnalist de valoare, ce lucra în presa sportivă.

Era în subordinea lui Ovidiu Ioaniţoaia, la ProSport, alături de Grigore Cartianu sau Horia Ivanovici şi mulţi alţii. Am intrat în redacţie şi m-am salutat cu toţi. Cu unii fusesem coleg la EvZ, cu alţii mă cunoşteam din piaţă.

Dar timpul trece şi oamenii se schimbă. Noi tentaţii şi oferte au venit peste aceşti excelenţi profesionişti. Cătălin Tolontan ţinuse, cum-necum, steagul sus, cu toate că se afla pe puntea Distrugătorului Intact. Distrugătorului de creiere de români şi deopotrivă distrugătorului de jurnalişti.

Iniţial, această postare a lui Tolontan, de pe 26 ianuarie 2012, care m-a făcut acum să reacţionez, avea titlul:

Discursul pe care îl va rosti Traian Băsescu

Tolo acredita ideea că a pus mâna pe discursul pe care îl va rosti Băsescu. Din sursele sale de la Cotroceni. După discursul de aseară al lui Traian Băsescu, Cătălin Tolontan a schimbat titlul postării:

UPDATE: Discursul pe care nu l-a rostit Traian Băsescu

Acum, sugestia dată de Tolo este alta, bicefală, ambiguă:

1.  Defapt, Băsescu asta voia să spună, apoi s-a răzgândit şi şi-a schimbat discursul. Aici speculaţiile pot continua. Că a făcut din ambiţie, pentru că a văzut că l-a dat în fapt Tolo şi a stat ca sclavul să-şi rescrie discursul, ori că şeful statului român s-a schimbat după cum îl bate vântul, odată cu politica statului român, ceea ce ar fi foarte grav.

2. Defapt, Băsescu a spus prostii, dragi români, voi ar fi trebuit să auziţi asta dacă aţi fi avut un preşedinte responsabil.

Ce ar fi trebuit să audă românii, după cum fabula Tolo acum aproape două zile? Pe scurt, un intro demagogic cu demografia, urmat de punerea a multă cenuşă în cap, apoi chemarea la formarea unui guvern de uniune naţională, cu tehnocraţi şi în continuare la fel de multă demagogie.

Bla. Blabla. Blablabla. Dacă Băsescu ţinea acest discurs, îmi puneam problema că într-adevăr cineva poate, are motive şi chiar face presiuni eficace asupra preşedintelui. Apoi mi-am pus problema dacă nu cumva nu mai înţeleg eu bine politica, adică ori că nu mai ajung cu capul la cer, ori că nu mai ating destul de temeinic pământul cu picioarele.

Nu există, în mod evident, nici o legătură între discursul susţinut de Băsescu, “intervenţia sa cu românii”, şi fabulaţia postată de Tolo. Deciziile politice luate de Băsescu, să fim serioşi, nu s-au schimbat radical acum două nopţi, pentru că şeful statului ar fi intrat pe blogul lui Tolontan şi ar fi decis să o facă, pentru ca lucrurile să nu stea aşa cum prevesteşte Cătălin.

Nu mi-a trecut nici un moment prin cap să preiau acest aşa-zis discurs al lui Traian Băsescu, care s-a dovedit a avea un dublu sau triplu rol de intoxicare a opiniei publice. Iar fostul jurnalist Cătălin Tolontan un intoxicator care şi-a uitat meseria şi a abdicat de la principiile presei, încălcând Codul Deontologic al meseriei sale:

Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile.” (Art. 2)

Ziaristul are de asemenea dreptul de a refuza orice text de prezentare falsa a datelor si faptelor.” (Art. 7)

Precedenta dată când am fost pe punctul de a scrie același lucru a fost când Tolo afirma pe proprie răspundere că afacerea meciului de box al lui Bute la Bucureşti a fost una strict politică, în care Elena Udrea a dat banii pe un proiect neeligibil, ca să-i arunce în conturile lui Rudel Obreja.

Evident că filiaţiile politice erau flagrante, dar nu aveam eu de unde să ştiu ce probe are Tolo. Mai ales că, din cazurile de fonduri europene sifonate de ai noştri politicieni la anchetarea cărora a contribuit Tolontan de-a lungul vremii, avem cel puţin o situaţie în care există o anchetă DNA în curs, soldată cu trimitere în judecată. În acest dosar, audierile de la ICCJ încep pe 1 februarie: Monica Iacob-Ridzi.

Acum, Tolo însă a dat-o flagrant. A intoxicat opinia publică. Aşa-zisul discurs “pe care-l va susţine / pe care ar fi trebuit să-l susţină” Băsescu deja a fost preluat în draci, discutat, iar efectul toxic al dezinformării deja lucrează.

Iar Cătălin Tolontan nu mai este confratele nostru, al jurnaliştilor. Este politician infiltrat în presă.

Share