UDMR consideră greşită modificarea Codurilor prin OUG

Share

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că e greșită poziția Guvernului. El s-a referit la intenţia acestuia de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penală.

Hunor a spus că, ori de câte ori s-au făcut modificări, ocolindu-se Parlamentul, s-au născut probleme.

În primul rând, este vorba despre chestiunile legate de Codul penal și de Codul de procedură penală. Dacă vrem, poate să fie o chestiune foarte simplă. Putem și să complicăm foarte tare, dacă cineva dorește să facă acest lucru.

, a spus liderul UDMR.

Hunor Kelemen: Ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile CCR

Aș vrea să fac o incursiune în timp. Atunci când aceste Coduri au fost adoptate cu asumarea răspunderii și cu ordonanță de urgență de către un Guvern, întotdeauna a dat naștere la probleme. (…)

Este greșită acea poziție a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță. Ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile CCCR, în Parlament.

Armonizarea drepturilor

Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a CCR. Toate chestiunile pe care ni le cere și UE, ca făcând parte din armonizarea drepturilor. Două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem.

Să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii.

, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

UDMR: E nevoie de cât mai puţine OUG

Hunor a spus că este nevoie de cât mai puține ordonanțe de urgență. În “chestiuni grele“, cum sunt cele legate de cele două Coduri, nu există nici o altă cale decât dezbaterea parlamentară. Potrivit lui Kelemen, “la sfârșitul dezbaterii parlamentare, cu siguranță vor fi mai puține erori decât prin ordonanță“.

Liderul UDMR a arătat că 40 de prevederi ale celor două Coduri au fost declarate neconstituționale. Din acest motiv, Parlamentul a fost obligat să le modifice, însă Legislativul nu s-a atins de ele.

Share