home EUROVISION, EVENIMENT TVR respinge a doua acuzatie de plagiat

TVR respinge a doua acuzatie de plagiat

Share

Dl. Duma declarase in EvZ din 7 martie a.c.: “Daca vom primi o sesizare in acest sens, probabil ca vom cere din nou ajutorul comisiei permanente de specilisti din UCMR care a anlizat si suspiciunile legate de presupusul plagiat dupa piesa lui David Bustamante”.

Sa vedem cum a sesizat dl. Ioan Duma comisia UCMR-ADA, care oricum nu avea nicio autoritate in materie, dar aceasta este o alta poveste, asupra careia am insistat intr-o postare anterioara.

Dl. Gheorghe Ionescu ne-a trimis un forward la sesizarea pe care a facut-o pe adresele de e-mail eurovision@tvr.ro si ioan.duma@tvr.ro. Mailul trimis de dl. Ionescu pe a doua adresa s-a intors.
Iata sesizarea dlui. Ionescu:

“Stimate Domnule,
Va rog sa aveti amabilitatea sa luati in considerare analizarea posibilitatii ca piesa compozitorului Andrei Tudor, “Pe o margine de lume”, sa fie un plagiat dupa piesa compozitorului Valentin
Munteanu, “In seara asta iarasi vom fi doi”.
Acuzatia de plagiat a fost vehiculata intens saptamana trecuta in media. Aduc in sprijinul acestei teze urmatoarele probe audio:
http://youtube.com/watch?v=cksMHr1fTl0
http://youtube.com/watch?v=FTioUd7hj-c
Va rugam sa aveti amabilitatea sa cereti constituirea unei alte comisii, independente de concursul Eurovision Romania si de scandalul din jurul acestuia, pentru a asigura obiectivitatea
analizei suspiciunii de plagiat.
Anexez la prezenta partitura comparativa a unei parti a refrenului celor doua piese.
Cu stima,
Gheorghe Ionescu”

Iata si raspunsul organizatorului Eurovision Song Contest Romania, scris parca din gandirea lui Horia Moculescu si cea a lui Andrei Tudor, despre care tocmai ce vorbiram numai acum o zi:

“Stimate domn,
Am luat act de sesizarea dumneavoastra si va multumim.
Dupa cum puteti constata si dvs, linia melodica a celor doua fragmente de melodii NU este identica (n.n. – de la Moculescu citire). Si atunci despre care plagiat vorbim?
Despre o inlantuire armonica? Aceasta probabil ca se poate gasi in sute de piese de la Bach incoace (n.n. – spusa de Andrei Tudor in EvZ, pe 7 martie. Andrei Tudor a facut parte din grupul care a organizat ESC Romania?)! Daca sunteti de alta parere va rugam sa solicitati Dvs verdictul unei comisii pe care o considerati Dvs competenta. E bine sa stiti ca plangere impotriva plagiatului poate formula doar autorul operei plagiate (n.n. – adecatelea “Dom’le, daca nu esti autorul piesei plagiate, du-te acasa si te culca).
Dl Valentin Munteanu a declarat ca nu considera ca Andrei Tudor ar fi plagiat piesa domniei sale din 1986. Toate cele bune,”

Toate cele bune virgula? Care virgula? Au mai vrut sa-i scrie omului inca ceva si s-au razgandit pe parcurs. O sa ramana cu virgula. Ia sa vedem cum seamana piesele, dar nu sunt identice, deci nu sunt plagiat. Ca si la Bach (Johann Sebastian), unde astfel de inlantuiri ca la Andrei Tudor, omul model-secventa, se pot gasi in sute de piese:

Nota: Diferenta dintre Johann Sebastian Bach si Andrei Tudor este ca al doilea nu si-a gasit inca modelul-secventa genial, pe cand al celui dintai, B-A-C-H, a lasat dara in istoria muzicii.

Share