Traian Băsescu: “Fac un ultim apel la politicieni, la anul va fi prea târziu: Fiţi responsabili” (Pdd)

Share

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la BNR, că lansează un “mesaj de ultim apel” către politicieni, pentru că anul viitor “s-ar putea să fie prea târziu”, un mesaj care are două cuvinte: “Fiţi responsabili!”.

FOTO: Vrancea Media

“Mă aflu aici, într-un sanctuar al economiei româneşti, la sediul Băncii Naţionale. De aici lansez un mesaj către politicieni, un mesaj de ultim apel, pentru că la anul s-ar putea să fie prea târziu: fiţi responsabili! Nu mai putem cheltui, cât am cheluit pe vremea bulei imobiliare, care a adus mari venituri la bugetul de stat, şi de consum exagerat”

, a spus şeful statului.

El a susţinut că există un singur drum corect, cel al dezvoltării prin investiţii.

“Este singurul drumcorect şi care dă speranţă, perspectivă naţiunii. În acelaşi timp, drumul acesta al investiţiilor, pentru care ar exista resurse şi există (…), nu poate fi abordat serios, atât timp cât nu-ţi reformezi şi optimizezi costurile de funcţionare a statului şi costurile sociale. Un stat care vrea să se dezvolte, dar cheltuieşte 45% din venitul bugetului de stat în sistemul de protecţie socială şi 31% din veniturile bugetului de stat în salarizarea propriei sale funcţionări, este un stat care nu are nicio şansă, nicio şansă să garanteze prosperitate cetăţenilor săi sau să devină performant în acest grup de 27 de state, care înseamnă Uniunea Europeană”

, a mai spus şeful statului.

Românii sunt minţiţi zilnic, domnişoare cu ochii cât cepele vorbesc de bănişorii oamenilor

“Românii sunt păcăliţi zilnici, sunt minţiţi . O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele: «se reduc salariile, să le aducem banii, bănişorii lor». Bănişorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, îi împrumutăm pentru a-i plăti. Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Atunci, avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar, unde a crescut alocarea în ultimii 10 ani de cel puţin 4-5 ori. Rezultatul: datorită proastei gestionări, un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani, mai puţin performant”

, a afirmat Băsescu.

Guvernul e îndreptăţit să încerce să promoveze o lege a educaţiei care aduce reforma

“Modernizarea statului este cheia fundamentală pentru a face performantă şi economia . Un stat neperformant nu poate să aibă o economie performantă. Vreau să mai spun că pentru ca economia să fie performantă avem nevoie şi de educaţie, şi acum vin la un subiect la zi în dezbaterea politică. Am văzut ambele variante propuse şi consider absolut îndreptăţită poziţia Guvernului de a încerca să-şi promoveze legea care cu adevărat modernizează sistemul de educaţie”

, a adăugat Traian Băsescu, la ceremonia de marcare a 15 de activitate a Bursei de Valori Bucureşti, organizată la BNR.

Îl asigur pe premier că are toată susţinerea preşedintelui

“Avem un guvern care trebuie să preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice şi îl asigur pe premier că are toată sustinerea preşedintelui”

, a spus Băsescu.

Tot mai des ni se pune eticheta “această ţară nu poate fi reformată”

“O bursă, fie ea şi Bursa de Valori Bucureşti, un sistem bancar, fie el şi sistemul bancar din România, nu pot fi performante fără un stat performant. Când ele evoluează într-un mediu neprietenos (…), ele nu au cum să strălucească, nu au cum să fie piloni de performanţă financiară şi economică”

, a afirmat Traian Băsescu, la ceremonia de marcare a 15 de activitate a Bursei de Valori Bucureşti, organizată la BNR.

“După intrarea în UE am putut vedea şi simţi ce înseamnă statul nereformat, statul neperformant. Dacă pentru construcţia iniţială, oamenii politici nu sunt atât de vinovaţi, pentru că nu au ştiut, acum, când ştiu dinferenţa dintre statul performant şi statul neperformant, devin vinovaţi”

, a subliniat şeful statului.

Singurul lucru la care “i-a dus capul” pe politicieni a fost să dubleze salariile

“Politicienii au făcut ce i-a dus capul. Singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile, pensiile, să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atât i-a dus capul pe politicienii români în timp de creştere explozivă, este adevărat, artificială. Eh, s-a dezumflat”

, a declarat Traian Băsescu.

Sursa: Mediafax via Prioritate de Dreapta

Share