Toate legăturile dintre UBB, universitatea doctoratului Bodeiului, şi politică

Share

UBB, Universitatea “Babeş-Bolyai”, unde şi-a tras doctorat Lucian Bode, i-ar avea printre protectori pe Eduard Hellvig, Florian Coldea sau George Cristian Maior.

Este drept, legăturile listate mai jos există, dar mai trebuie şi demonstrat rolul lor motrice în actualul context politic şi academic.

Doctoratul ministrului Lucian Bode a fost coordonat de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, fost șef de departament în Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj.

Acesta ar fi doar vârful unei legături mult mai vechi între cea mai mare universitate din România și persoane-cheie din SRI și din mediul politic.

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), Florian Coldea, a început să predea la universitate din 2017.

Fostul șef al SRI, ex-ambasador în SUA, clujeanul George Maior, este licențiat și doctor al UBB. Actualul director al SRI, Eduard Hellvig, este absolvent al Universității Babeș-Bolyai (UBB).

Legăturile cu mediul politic merg până în anii ’90, la tatăl lui George Maior, istoricul Liviu Maior, fost ministru al Educației, șef al catedrei de Istorie modernă din UBB.

Acesta este considerat informal mentorul așa-numitului grup de la Cluj, al foștilor lideri ai PSD din Ardeal, cu profil universitar și cu o influență importantă în peisajul politic din anii 2000: Vasile Pușcaș, Ioan Rus și Vasile Dîncu.

Toți cei de mai sus sunt originari din Transilvania / vestul țării – Florian Coldea este din Arad – iar actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, este din același județ cu ministrul Lucian Bode: Sălaj.

Firul care leagă, fie și indirect, persoana actualului director al SRI de cea a ministrului are însă un alt corespondent: coordonatorul de doctorat al ministrului Bode, profesorul Adrian Ivan, fondatorul Studiilor de securitate la UBB, în prezent rector al Academiei Serviciului Român de Informații, susţine Europa liberă.

Share