SUA şi aliaţii NATO pregătesc Ucraina pentru ofensivă

Share

Aliații NATO folosesc fereastra de timp rămasă până la ofensiva de primăvară a Rusiei pentru a înzestra Ucraina cu ce are nevoie pentru a face față.

New York Times susţine că astfel trebuie citite anunțurile din ultimele zile, potrivit cărora SUA și aliații săi încep să trimită vehicule grele de luptă.

Conform analizei, Ucraina mai are o fereastră de timp foarte mică pentru a se pregăti pentru ofensiva rușilor.

Putin a păstrat în rezervă pentru acest moment rezerve de circa 150.000 de oameni, dintre cei mobilizați astă-toamnă, care au fost instruiți în acest timp, în vestul Rusiei și în Belarus.

Ei ar urma să li se alăture celor circa 350-400.000 de militari ruși care se află deja pe front, în acest moment.

Ucraina nu are o problemă în ceea ce privește efectivele umane, dar se confruntă cu dificultăți în privința apărării antiaeriene, artileriei și forțelor blindate. Relieful din această țară se pretează la operațiuni cu tancuri.

Unele măsuri au fost luate deja de NATO. SUA și Germania au trimis sau urmează să trimită baterii de rachete antiaeriene Patriot – sisteme defensive care, folosite competent, ar rezolva problema protecției în fața aviației inamice și a rachetelor de croazieră.

Nu și a dronelor, pentru că nu rentează folosirea unei rachete care costă foarte mult pentru a doborî un dispozitiv ieftin, încărcat cu explozibili.

Aceste drone sinucigașe livrate de Iran rușilor trebuie doborâte cu alte sisteme antiaeriene mai ușoare. În ultimele luni, eficiența apărării antiaeriene ucrainene contra dronelor Shahed a fost de 100%.

Acum, SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia au anunțat și trimiterea unor blindate de luptă. E vorba de vehiculele Bradley, Marder și AMX-10 RC, toate echipate cu armament capabil să distrugă tancuri grele rusești.

SUA şi aliaţii NATO pregătesc Ucraina pentru ofensivă
cartierul general NATO, Bruxelles

Problema s-a împotmolit la tancurile de luptă efective. Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, a spus că ar avea nevoie de 300 de tancuri grele occidentale și 600 de IFV-uri (vechicule de luptă blindate) pentru a stăpâni total situația pe câmpul de luptă.

Există, în principal două tipuri de tancuri disponibile în candități suficiente: americanele Abrams M1 și germanele Leopard 2.

Dar Germania e foarte reticentă în a da OK-ul pentru tancurile Leopard 2. Polonia și Franța fac presiuni asupra Berlinului să-și dea OK-ul, dar acest moment întârzie.

Ba, mai mult, la o zi după ce Varșovia a anunțat că va livra Ucrainei o companie (14 tancuri) de Leopard 2, germanii au avertizat că nu-și vor da acordul pentru re-exportarea acestor vehicule până când SUA nu trimite, la rândul său, tancuri Abrams.

Timpul nu e aliatul ucrainenilor în acest moment, pentru că instruirea echipajelor pentru a folosi eficient un tanc sofisticat precum Abrams ori Leopard durează minimum 6 săptămâni.

Share