Tiberiu Niţu, urmărit penal în Dosarul coloanelor oficiale

Share

Tiberiu Niţu, fostul procuror general, a fost pus sub acuzare oficial de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în Dosarul coloanelor oficiale.

La plecarea de la DNA, maşina cu care a venit Tiberiu Niţu a tamponat uşor un autoturism parcat regulamentar. Niţu nu este pentru prima dată actor într-un film în care încalcă regulile de circulaţie, ştiindu-se că anterior a intrat pe contrasens.

Este simptomatică declaraţia lui Tiberiu Niţu la ieşirea de la DNA:

Cum am precizat şi cu alte ocazii, nu am solicitat şi nu am avut niciodată coloană oficială. TRADUCERE Nici nu am solicitat, dar nici n-am avut coloană oficială.

Nivelul de protecţie care se asigură oricărui demnitar, în funcţie de responsabilităţile pe care acesta le are şi modalitatea efectivă de punere în aplicare a măsurilor de protecţie, nu este atributul beneficiarului protecţiei, ci al instituţiilor specializate ale statului. TRADUCERE Dacă am avut coloană oficială, nu e vina mea, ci a celui care mi-a dat-o.

Potrivit legii, SPP-ul poate solicita sprijin altor autorităţi ale statului, inclusiv MAI, atunci când consideră necesar pentru protecţia demnitarului. TRADUCERE Căutaţi vinovatul la SPP!

Protocolul în cauza a fost încheiat la iniţiativa MAI, nu am solicitat eu întocmirea unui protocol. Atât doresc să vă spun, că am avut un dispozitiv de însoţire şi protecţie proporţional cu riscul pe care îl presupune exercitarea funcţiei de procuror general. TRADUCERE Şi, oricum, chiar dacă legea nu-mi dădea dreptul la coloană oficială, având în vedere riscurile la care eram supus, era justificat să am.

Timp de 16 luni, în baza unui protocol încheiat între MAI şi Ministerul Public, Tiberiu Niţu a beneficiat în permanenţă de prezenta unui motociclist de la Brigada Rutieră, a cărui misiune era aceea de a-i asigura lui Tiberiu Niţu drum liber pe străzile aglomerate din Capitală.

Potrivit surselor judiciare, ar fi fost înregistrate aproximativ 700 de astfel de misiuni. Tiberiu Niţu era aşteptat în fiecare dimineaţă la intrarea în Capitală, pe DN 1, şi era escortat, venind de la Ploieşti, până la Parchetul General.

Share