The Egyptian Unrest: A Special Report (Stratfor)

Share

nota: Acesta este punctul de vedere Stratfor, prestigioasa organizatie privata, cu vasta expertiza in chestiuni de securitate, apropiata cercurilor de putere din SUA, punct de vedere pe care insa nu il impartasim in totalitate.

Dupa trei decenii de dictatura a lui Hosni Mubarak, acum in Egipt s-a deschis o fereastra de oportunitate pentru o larga paleta de forte politice — de la cele moderate la extremisti — care prefera sa mentina fata liberala, pro-democratie a manifestatiilor de protest, in timp ce manevreaza lucrurile din umbra.

foto: FamilySecurityMatters – Egyptian Muslim Brotherhood Defends Recently-Resigned Obama Campaign Advisor

fotoinfo: The English language website of the Egyptian Muslim Brotherhood has issued a rather extraordinary statement in connection with the recently-resigned Obama campaign Muslim outreach adviser. The statement opens repeating what has now become the standard accusations of “Islamaphobia”, a charge routinely leveled by the global Muslim Brotherhood against its critics

Ca si la Revolutia Iraniana din anul 1979, compozitia ideologica a protestatarilor poate sa aiba prea putin de-a face cu fortele politice care reusesc pana la urma sa ia puterea. Fratia Egipteana a Musulmanilor (MB)intelege foarte bine ingrijorarea Statelor Unite, Israelului si a celorlalti asupra vacuumului de putere politica pe care islamistii l-ar putea umple in Ciro.

Totusi MB procedeaza cu precautie, avand grija sa ajute la sustinerea demonstratiilor, pe baza sistemelor de asistenta sociala pe care le detine si care, ca peste tot in lumea musulmana, sunt excelent puse la punct, prin care oamenii primesc mancare si ajutor pentru proteste. Fratia Musulmana simultan cheama la desfasurarea de alegeri libere, care ar duce la accederea fundamentalistilor la putere.

Cu Egiptul in criza si fortele armate incercand sa controleze situatia de haos, alegerile libere nu ar fi insa deloc o certitudine ca statul se indreapta spre democratie si pluralism.

Share