Revoluţiile din ţările arabe: un deja-vu (Ciocu pentru Kiseleff)

Share

După sfârşitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, când dictaturile din Europa de Est au căzut sub un efect al dominoului, de la vest spre est, o nouă mişcare revoluţionară se propagă împotriva dictaturilor din nordul Africii.

foto: Flickr – The Egyptian Revolution is Coming الثورة المصرية قادمة.. يسقط مبارك

~”Egypt follows the example of Tunisia! Arab revolution is coming…
Yemen, Lybia, Jordan, le Morocco and Algeria will follow Insha Allah…”~

Un bărbat care şi-a dat foc a aprins scânteia revoltei tunisiene, care a culminat cu fuga preşedintelui Zine el Abidine Ben Ali în Arabia Saudită. Revolta tunisienilor i-a inspirat şi pe alţii. Un bărbat şi-a dat foc în Algeria, la graniţa cu Tunisia, iar un altul la Cairo, în faţa parlamentului. Ambele gesturi au determinat revolte populare în Algeria, respectiv Egipt.

citeste si Egipt: Situaţie critică, Televiziunea Publică a fost ocupată, armata, scoasă pe străzi (Reporter Virtual)

Revoluţiile nord-africane au în comun faptul că au izbucnit în ţări musulmane, pe fondul sărăciei şi sunt îndreptate împotriva unor dictatori care conduc în mod discreţionar şi nedemocratic de mai multe decenii, de cele mai multe ori sprijiniţi de către puterile occidentale.

foto: JurnalistiOnline

fotoinfo: A inceput… “Jos cu Mubarak!”, se scandeaza pe strazile din Cairo. Regimul autoritarist a taiat imediat internetul si telefonia mobila si a trecut la bataia jurnalistilor in rand cu protestatarii. Mubarak a dat ordin Armatei sa intervina alaturi de trupele speciale de politie.

Yemen-ul, ultima ţară în care se fac auzite vocile nemulţumiţilor, reprezintă un nou pas în extinderea revoluţiilor. Izbucnirea revoltei yemeniţilor reprezintă practic trecerea revoluţiilor din statelor musulmane nord-africane în Pensinsula Arabă, în proximitatea statelor islamice radicale: Arabia Saudită, Siria şi Iran.

citeste si: Batalia din Cairo. Revolutia din Tunisia, antrenament pentru Yemen si Egipt. Regimul Mubarak a taiat internetul si telefonia mobila (JurnalistiOnline)

E posibil ca revoltele, bazate pe nemulţumiri reale, să se fi declanşat în mod natural, însă extinderea lor şi, mai ales, retragerea suportului occidental pe care ar fi putut miza dictatorii creează impresia unui scenariu dacă nu desenat, cel puţin susţinut din exterior.

O ipoteză care aminteşte de revoluţiile anti-comuniste din Europa de Est. Şi atunci, revoluţiile au început dinspre exterior înspre interior, din extremitatea vestică până în nucleul comunismului: Rusia.

Şi acum, dincolo de populaţiile eliberate de dictatori, cel care ar avea de câștigat ar fi Occidentul, pentru care noul duşman este terorismul alimentat şi finanţat de câteva state arabe radicale. Spre ele pare a se îndrepta valul revoluţiilor… citeste tot aici

Share