home ECONOMIE TEORIA CRAHULUI: De la Meryl Lynch la AIG via Romania si retur

TEORIA CRAHULUI: De la Meryl Lynch la AIG via Romania si retur

Share

Exact cand ne relaxaseram si credeam ca criza subprimelor de anul trecut, din Statele Unite, se mai atenueaza, aceasta intra intr-un nou puseu.

Lehmann Brothers si AIG, adica o banca globala de investitii extrem de prestanta si American International Group, numarul 1 in asigurari in lume, rating 3A dat de marile agentii de rating, sunt azi sub administrarea Fed-ului, adica Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane.

Taurul naravas Merryl-Lynch (foto), una dintre cele mai importante companii de management financiar si servicii bancare, a fost achizitionata de catre Bank of America.

Morgan Stanley si Goldman Sachs, inca doua mari banci de investitii, devin corporatii bancare, adica banci de depozite. Aceasta inseamna ca sunt atat de innebunite dupa lichiditati, incat ies la bataie dupa clienti persoane fizice si juridice.

Marile burse au cazut dramatic, apoi actiunile au inceput sa aiba cresteri semnificative. Totusi, scaderea acestor piete persista. Creditele cu risc ridicat au fost nationalizate de catre Statele Unite, creandu-se un soi de AVAB.

Cand acum un an analistii americani incepeau sa critice bancile acestea pentru lacomia lor, comunitatea financiara internationala aproape ca nu reactiona nicicum, niciunde. Europa statea linistita si, odata cu ea, Romania. “Las’ ca pe noi nu ne ajunge!” – era cuvantul de ordine aflat pe buzele analistilor de la bancile din Capitala Romaniei.

Avem impresia ca ne aflam in plina actiune a unei carti a scriitorului de romane senzationale financiare, Paul Erdman. Intrebarea este: acum putem sa spunem ca criza s-a oprit aici, sau ea va deveni si mai profunda si acesta este doar inceputul recesiunii?

Raspunsul nostru este ca exista posibilitatea ca aceasta criza sa se amplifice. Credem ca Uniunea Europeana isi face iluzii cand isi imagineaza ca se poate decupla de criza americana. Ne bazam pe faptul ca economia europeana este inferioara, ca performante economice si nivel tehnologic, celei americane.

Daca in Statele Unite acum este criza, cand va veni la noi, replica europeana va fi mai puternica decat in America. Cazul romanesc este simptomatic si tara noastra este extrem de vulnerabila. Bancile au inceput din nou sa mareasca dobanzile la credite.

Doua efecte nu vor intarzia sa apara: unul imediat – scaderea drastica a numarului de contracte de credit pe termen mediu si lung incheiate, de tip imobiliar si ipotecar, care va duce la reorientarea acestor banci spre jocul pe schimbul de valute cu BNR, in pondere mai mare decat pana acum; al doilea pentru un moment inca nedeterminat in timp – cresterea drastica a restantelor la creditele existente.

Atunci cand se va atinge o anumita masa critica de clienti la creditele existente care nu vor mai reusi sa-si plateasca ratele si dobanzile, pentru ca pasivele lor se vor fi marit excesiv, bancile vor intra in criza de lichiditati.

Banca Nationala a Romaniei, chiar daca este cel mai potent actor de pe piata bursiera din Romania, nu poate “nationaliza” creditele romanilor care s-au imprumutat la banci, scazand drastic dobanzile, cum a facut Fed-ul.

Atunci, la noi va incepe criza. Adevarata criza.

Citeşte şi
Cei nouă bancheri care controlează lumea (Gandul dupa New York Times)

În fiecare a treia miercuri a fiecărei luni, ei se întâlnesc în Manhattan pentru a Read more

Revista presei. Bancherii se ineaca in lei

Bancherii se ineaca in lei, dar nu finanteaza statul, explica Ziarul financiar. Acum, nu e Read more

Revista presei. Macovei contra PDL

Monica Macovei este in relatii tot mai proaste cu PDL, ai carui lideri sunt criticati Read more

Bancile din Romania, inainte de al doilea val al crizei

O simpla trecere in revista a ultimelor stiri bancare poate edifica pe oricine asupra situatiei Read more

Băncile de ce strigă? Câteva consideraţii plictisitoare şi abstracte

contra-motto: "Mi-as fi dorit sa traiesc vremuri plictisitoare" Ne aflam in pragul unei anuntate relaxari Read more

CRIZA: Vasilescu – Am mers cu rapidul pe linie de personal

Problema Romaniei este ca a "alergat", in domeniul creditarii, cu trenul rapid pe o linie Read more

CRIZA: Cabat – Vom intra in criza pentru ca nu invatam decat din propriile greseli

Romania va intra in criza si nu exista nici o posibilitate de a invata ceva Read more

Radu Iloiu (Active International): Criza din America nu va afecta Romania

Radu Iloiu, agent de bursa la Active International, nu crede ca noul stadiu al crizei Read more

Revista presei. Nistorescu implicat in noul Dosar FNI

~SRI si BNR au avertizat ca FNI are probleme~Blaga spune ca nu stie de ce Read more

Revista presei. Schizofrenica, şefă a psihiatrilor hunedoreni

~contra a lui Basescu spre Plesu~ponta: Basescu trebuie suspendat, judecat si bagat la inchisoare~DNA ii Read more

Share