TeleTrade: Fed ar putea majora rata dobânzii cu 0,25%

Share

TeleTrade anunţă că joi, 17 septembrie, la ora 21:00, va fi publicată rata dobânzii SUA, împreună cu raportul şedinţei Federal Open Market Committee (FOMC) , iar 30 de minute mai târziu preşedintele Fed, Janet Yellen, va susţine o conferinţă de presă.

Potrivit prognozei Fed pentru funds futures există o probabilitate de doar 30% ca rata să fie majorată în cadrul acestei şedinţe.

În schimb, într-un sondaj Bloomberg, 51 din cei 102 economişti respondenţi consideră că rata va fi mărită. Şi economiştii ING prevăd o majorare, respectiv o rată de 0,25% pentru trimestrul final al anului în curs, aceasta urmând a fi majorată din nou abia în al doilea sfert al anului viitor cu încă un sfert de procent, la 0,50%.

De două ori în ultimii 30 de ani Rezervă Federală americană a ales să întârzie eforturile de a majora dobânzile din cauza instabilităţii pieţelor. De ambele dăţi preţurile activelor au urcat, economia s-a dezechilibrat şi a intrat în recesiune.

, consideră Cătălin Chivu, CEO, TeleTrade România.

În 1987, banca centrală a SUA a renunţat să mai majoreze dobânzile şi a inversat cursul după un crah bursier. La fel, în 1998, după prăbuşirea Long-Term Capital Management (LTCM), un fond de hedging puternic îndatorat, Fed a abandonat planul de a ridica dobânzile pentru a stabiliza pieţele.

De fiecare dată, turbulenţele financiare care au urmat acestor decizii au aruncat cea mai mare economie din lume în recesiune.

, spune Chivu, apoi adaugă:

Deasemenea, există şi riscul (deocamdată minor) ca inflaţia să depăşească ţintele şi să ajungă la nişte valori la care banca centrală va fi nevoită să majoreze ratele mult mai rapid şi mai abrupt, lucru care ar destabiliza pieţele într-o mai mare măsură.

Managerul TeleTrade România explică:

Totuşi, toate acestea nu ne garantează că rata va fi mărită la şedinţa de azi, ci doar că rata trebuie mărită (în viitorul apropiat). Considerăm că există şanse că rata să fie mărită cu 0.25%, dar o importanţă la fel de mare o va avea şi «graficul cu puncte» (care ne indică părerea fiecărui membru în parte despre cât ar trebui să fie rata acum şi cât va fi pentru un inteval de câţiva ani).

După ce a recurs la strategia de «forward guidance», Fed-ul şi-a asumat responsabiltiatea de a informa din timp pieţele asupra intenţiilor de politică monetară. Astăzi ar fi un moment optim pentru a fi limpezite lucrurile.

nota: Federal Reserve, constatând că, deşi cu dosar trimis în judecată, Victor Viorel nu îşi dă demisia, a decis să lase dobânda neschimbată.

Share