Ce înseamnă civilizaţie: cutremurul din Chile VIDEO

Share

După ce în Chile a avut loc un cutremur extrem de puternic, de 8,3 grade pe scala Richter, am văzut ce înseamnă o ţară civilizată.

Sunt numai opt morţi în tot statul Chile, după ce iniţial fuseseră anunţaţi doi. Dacă în România ar fi avut loc un cutremur de o asemenea magnitudine, făcea mii sau zeci de mii de victime.

https://www.youtube.com/watch?v=U7N3FkkNeMc

În primul rând, înseamnă că în statul Chile clădirile au protecţie antiseismică, pentru că altfel să făceau praf şi pulbere. În al doilea rând, înseamnă că populaţia este educată antiseismic, prin exerciţii cu alertă de seism şi tsunami. Toate acestea înseamnă investiţii enorme şi management operaţional.

Mai mult de un milion de cetăţeni au fost evacuaţi după cutremur, în scopul evitării efectelor secundare ulterioare, generate de valul de tsunami.

Cititorul poate nu realizează ce desfăşurare de forţe a presupus aceasta. Cutremurul a avut loc la peste 200 de kilometri nord de capitala Santiago de Chile.

Statul Chile este practic o fâşie de pământ de cel mult 100 de kilometri, situată pe malul Oceanului Pacific, izolată la vest de restul continentului sud-american prin Cordiliera Anzilor.

Efortul logistic de a strămuta în siguranţă cetăţenii în cursul nopţii, de pe coasta extrem de lungă, pentru a-i feri de tsunami, presupune un management senzaţional.

Să ne amintim că la marele cutremur de 9,1 grade pe scala Richter din 26 decembrie 2004 s-a soldar cu moartea a 280.000 de oameni, dintre care mulţi au murit după ucigătorul tsunami ce a urmat.

Valuri de patru metri înălţime au lovit statul Chile. Avertizări de tsunami au fost date din Noua Zeelandă până pe coasta Californiei.

Unda seismică a fost simţită şi la Rio de Janeiro, pe coasta de este a Americii de Sud, la Oceanul Atlantic şi cel puţin o şcoală a fost evacuată în Noua Zeelandă.

Operaţiunile de extracţie au fost întrerupte la două mine de cupru din Cordiliera Anzilor, operate de Codelco şi Antofagasta Copper, listate la bursa din Londra, prețurile au scăzut în această dimineață, pe fondul rapoartelor că marile mine de Chile au scăpat de cutremur fără daune.

Cam asta înseamnă Chile, o ţară civilizată, cu o democraţie stabilă, avansată, supranumit “Germania Americii de Sud”.

Share