Telenovela MRU. Ce nu am aflat de la premier

Share

a. Telenovela

De parcă în spatele lui Mihai Răzvan Ungureanu s-ar afla un strateg care anterior a produs telenovele, ascensiunea lui MRU, spre deosebire de cea a lui Arturo Ui, este o poveste care prinde la femei, ce se îndrăgostesc spontan de ferchezuitul cu aspect de tânăr precoce al naţiunii.

Libertatea

Mihai Răzvan Ungureanu este simpatic, inteligent, uneori periculos de inteligent, prin prezenţa sa de spirit de-acum consacrată, calofilizează şi pavajul spart de pe strada principală din Roşia Montană şi va trebui să ne obişnuim cu ideea că dl. MR Ungureanu este cel ce preia ştafeta de la Traian Băsescu.

În acest timp, gospodinelor lăcrămoase li se va şopti aceeaşi poveste frumoasă, a băiatului care a plecat singur în străinătate şi a ajuns estudiant la o facultate de limbi ebraice. Huh! Să-l credem?

b. Omul multifaţetat

Mă uitam în această seară la Cristoiu şi Turcescu, la felul cum îl analizează sub lupă pe acest om, nereuşind să afle, în realitate, mai nimic despre el, ce gândeşte el cu adevărat, ce simte şi ce aspiră acest om care vorbeşte navigând printre categorii mari, din stea în stea.

Nu sunt hotărât încă dacă pot să am încredere în acest om, care mi se pare alunecos. Din mintea prodigioasă a lui Mihai Răzvan Ungureanu poate să iasă orice, la cum o receptez eu astăzi, iar în spatele inteligenţei sale remarcabile se poate afla orice: nimic, o organizaţie, un montaj, o entitate, ori poate pur şi simplu ceea ce pare a fi – un om deosebit, extrem de inteligent, competent, care nu are ce pierde decât lanţurile.

Crescut în spiritul impenetrabilului limbaj diplomatic, sub care te ascunzi arătându-te la vedere gol-goluţ, iar nimeni nu te vede, Mihai Răzvan Ungureanu este antrenat intens, de ani în şir şi cred că a fost pregătit intens multă vreme pentru ceea ce face acum.

Dacă va trece de pragul pe care îl are în acest an, Mihai Răzvan Ungureanu va fi următorul preşedinte al României. Miza actualei puteri politice este ca el să fie premierul unui PDL, ce va obţine un punctaj electoral mai scăzut, aliat cu o altă mişcare politică, pe cale parcă de a se coagula în jurul său, formată din “defectori pedelişti” de genul lui Cristian Preda, Monica Macovei ş.a.m.d..

Dacă e nevoie şi intră în Parlament, folosim aripa stângist-colaboraţionistă a UNPR. Mai puţin inteligibil este ce se va întâmpla până la legislative cu criza de isterie politică PP DD.

Problema este: după ce iese preşedinte al României, ce va fi Mihai Răzvan Ungureanu? Că eu nu sunt deloc lămurit. Să nu fie ca în scena asta din Jurasic Park:

c. 11 lucruri pe care nu le-a spus MR Ungureanu

1. Cum a fost ales premier? De către cine sau ce?

2. Care a fost substratul real al conflictului MR Ungureanu – CP Tăriceanu?

3. Care este termenul-limită până la care MRU aşteaptă, pentru a declanşa formarea mişcării sale politice?

4. Cum vrea să rămână premier, în cazul în care USL obţine peste 50% din voturi?

5. Care este defapt natura relaţiei Ungureanu – Ponta, pentru că pilda cu Schiller şi Herder a fost un mod foarte făţiş de a evita un răspuns direct.

6. Totuşi, cum a ajuns să studieze limbi ebraice, că faza cu “oricine poate, dacă este isteţ” nu mă convinge.

7. Cum putem să rezolvăm aşa, prin plafonare, o inechitate imensă, veche de aproape 70 de ani, ce-şi aşteaptă rezolvarea de peste 20 de ani, cu o altă inechitate, pentru a salva statul român de la a intra în incapacitate de plăţi din cauza unei avalanşe de sentinţe CEDO pe retrocedări?

Presupunem, aşa, subsecvent, că totuşi proprietarii abuzaţi la venirea comuniştilor îşi meritau soarta, pentru că i-au spoliat pe ţărani şi muncitori când au făcut averi şi închidem astfel cazul sau ce? Nu sună puţin cam obscen?

Cât valorează astăzi o vilă superbă, plină cu tapiţerii medievale, covoare de Buhara şi Ghiordez, plină cu picturi minunate, peste care s-a scurs în devălmăşie sânge de om bătut până la moarte în temniţele comuniste?

8. Dacă Roşia Montană face dovada că are banii pentru investiţie, spre deosebire de romanii ăia din Canada care vrură să cumpere Cupru Min, le-o dăm, să danseze pe miliarde, să nea dea câţiva firfirei la redevenţă, să angajeze câţiva sclavi români şi să ne lase acolo câteva secole o gaură uriaşă-n pământ, în Munţii Apuseni?

9. Gazele de şist provoacă sau nu poluare, prin infiltrarea apelor freatice şi duc la seisme sau nu? Ştim clar acest lucru? Ca să ştim sau nu dacă mai facem montaigne-rouse lângă exploataţia cu fracţionare.

10. Cum evităm atacul corsarilor de piaţă, specializaţi în scos bani din lichidarea societăţilor comerciale prin lichidizarea proprietăţilor acestora, asupra companiilor de stat listate la Bursă?

11. Şerban Pop va primi şi el, la ANAF, o altă misiune cifrică, pe care dacă nu o va îndeplini va fi schimbat din funcţie la termen?

Share