Tăriceanu: Referendumul pe Justiţiei trebuie anulat de CCR

Share

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă că referendumul pe justiţie ar putea fi anulat, întrucât judecătorii CCR ar putea decide ca întrebările nu au fost „constituţionale”. Tăriceanu susţine că Iohannis dă dovadă de „disperare”.

Curtea Constituţională a amânat pentru 27 iunie dezbaterea rezultatelor referedumului pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe 26 mai. Tariceanu afirmă că judecătorii CCR ar putea declara întrebările la referendum ca „neconstitutionale”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Daca judecatorii CCR vor decide ca, poate, intrebarile la acest referendum nu au fost constitutionale, atunci ce valoare va avea acest Acord impus de dl Iohannis? Sau, dl Iohannis considera ca prin semnarea acestui Acord de catre cateva partide va putea pune presiune pe judecatorii Curtii Constitutionale, astfel incat sa ia o decizie favorabila domniei sale?”, afirma Tăriceanu intro postare pe Facebook.

„Desi Curtea Constitutionala a decis astazi amanarea dezbaterilor cu privire la verificarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului, dl Iohannis da dovada de dispret fata de rolul institutiilor din statul roman si anunta ca la Cotroceni, maine, isi aduce apropiatii sa semneze asa zisul Acord Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

Nu este decat o noua dovada de disperare din partea presedintelui si de lipsa de respect fata de rolul institutiilor din statul roman. Curtea Constitutionala anunta, tot azi, ca un motiv al amanarii deciziei este si existenta unei contestari a decretului presedintelui de convocare a referendumului si, ca atare, a referendumului in sine. Si atunci, care este graba dlui Iohannis in a forta semnarea acestui Acord? Daca judecatorii CCR vor decide ca, poate, intrebarile la acest referendum nu au fost constitutionale, atunci ce valoare va avea acest Acord impus de dl Iohannis? Sau, dl Iohannis considera ca prin semnarea acestui Acord de catre cateva partide va putea pune presiune pe judecatorii Curtii Constitutionale, astfel incat sa ia o decizie favorabila domniei sale?

Am spus de la inceput ca dl Iohannis, prin includerea in acest Acord a altor teme decat a celor pe care s-au pronuntat romanii la referendum, nu a facut altceva decat sa deturneze scopul acestui referendum. O deturnare a scopului referendumului in interesul strict electoral al dlui Iohannis. Si acum avem o noua confirmare a acestui tel electoral: dl Iohannis isi aduna la masa de la Cotroceni noua sa “familie”, pe cei pe care isi doreste sa ii foloseasca in lupta pentru rasturnarea Guvernului legitim PSD-ALDE. Caci, din nou, nu poate fi intamplator momentul in care forteaza semnarea acestui document de catre doar o parte dintre partidele politice, exact inainte de votul pe motiunea de cenzura.

Dupa ce presedintele a anuntat intentia acestui Pact, ALDE a spus ca un asemenea document trebuie sa fie rezultatul consultarilor intre partidele parlamentare. Trebuie sa fie un document care sa insumeze propuneri de la toate formatiunile politice, nu doar o hartie impusa de un presedinte aflat in campanie electorala. In profund dispret, desi tema statului de drept este una omniprezenta altfel in discursul sau, dl Iohannis a ignorat propunerile pe care le-am facut alaturi de colegii din ALDE.

Dl Iohannis nu intelege ce inseamna rolul presedintelui, cel care ar trebui sa asigure coeziunea in societate si sa elimine conflictele.

Din nou, dl Iohannis are un discurs care, in loc sa uneasca o tara si o clasa politica, nu face altceva decat sa dezbine si ca creeze o varianta de “democratie” pentru domnia sa si prietenii domniei sale.

Dl Iohannis se indeparteaza astfel tot mai mult de la rolul constitutional de presedinte al tuturor romanilor si de presedinte deasupra partidelor politice si devine, de facto, liderul opozitiei politice”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, propus de Klaus Iohannis, va fi semnat maine. O ceremonie publica va avea loc la Cotroceni, la ora 16.00, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

La ceremonie participa presedintele PNL, Ludovic Orban, presedintele USR, Dan Barna, presedintele PRO Romania, Victor Ponta si presedintele PMP, Eugen Tomac.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru G4Media.ro ca partidul sau este de acord cu textul acordului, dar nu va putea fi prezent joi din cauza unei deplasari in strainatate, urmand sa il semneze saptamana viitoare. Liderul UDMR a mai spus ca ii va inmana presedintelui Iohannis si o serie de observatii si propuneri legate de relatia dintre majoritate si minoritati.

Prin urmare, PSD si ALDE raman singurele partide in afara protocolului. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca propune acest pact national dupa consultarile avute cu partidele parlamentaTăriceanure, in urma referendumului pe justitie din 26 mai.

Pactul se refera la transpunerea in legislatie a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justitiei pentru a tine seama de recomandarile Comisiei de la Venetia si ale Comisiei Europene.

Un „acord politic national care contine in esenta urmatoarele chestiuni: transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru corupti, a interdictiei adoptarii de ordonante de urgenta in justiti, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar si transpunerea masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, si in strict acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, a rapoartelor MCV si GRECO, adoptarea modificarilor Codului penal si a Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis saptamana trecuta.

PNL, USR, Pro Romania si PMP au anuntat ca vor semna acordul national. PSD, in schimb, a cerut ca in acest pact sa fie incluse inca sapte puncte cele mai multe fiind temele din campania electorala pentru alegerile europarlamentare ale lui Liviu Dragnea. ALDE s-a pronuntat pentru un pact intre partide.

Share