Tăriceanu, Dragnea către Comisia Europeană: “Nu aţi fost corect informaţi”

Share

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, reacţionează la scrisoarea Comisiei Europene. EI o fac într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene.

Juncker, Timmermans avertizează România asupra mutilării Legilor Justiţiei

Cei doi spun că sunt îngrijoraţi cu privire “la modul incorect” în care aceasta a fost informată “în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema Justiţiei din România”.

Dragnea şi Tăriceanu iau Comisia Europeană de proşti

Dragnea şi Tăriceanu susţin că elaborarea şi examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale. De asemenea, că au fost avute în vedere recomandările CE, în cadrul MCV. Anume, cu privire la independenţa şi reforma sistemului judiciar:

(…) ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor pe tema Justiţiei din România. Pentru a clarifica aceste aspecte vă facem cunoscut faptul că, dezbaterea pe acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate şi adoptate în Parlament.

Dialogul a fost coordonat, înt-o primă fază, de Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei cu participarea şi consultarea tuturor organizaţiilor relevante: Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor, reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului academic.

Înşir’te mărgărite, cu Dragnea şi Tăriceanu

Dragnea şi Tăriceanu precizează că ulterior proiectele au intrat în dezbaterea Parlamentului.

(…) dezbaterile parlamentare au durat patru luni şi au fost transmise live, pe site-ul Camerei Deputaţilor. pe toată perioada desfăşurării lor. oferind astfel posibilitatea celor interesaţi să urmărească îndeaproape argumentele şi votul pentru fiecare amendament.

, susţin semnatarii scrisorii. Documentul citat mai menţionează…

… referitor la preocupările exprimate de Comisie, în ceea ce priveşte consensul realizat faţă de aceste legi.

, că…

… din cele 316 amendamente adoptate la cele trei legi privind sistemul judiciar din România, 229 au fost propuse de către CSM, iar aproape toate celelalte au venit din partea sau au fost susţinute de asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.

Dragnea – Tăriceanu: Şi Opoziţia a participat democratic la asta!

O bună parte dintre acestea au fost susţinute şi de partidele din opoziţie,. Zeci de amendamente au fost adoptate în unanimitate de către cei prezenţi la dezbateri.

, mai precizează documentul citat. Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului susţin că asupra Legilor Justiţiei urmează să se pronunţe CCR:.

Ne-am fi aşteptat, desigur, ca analiza Comisiei asupra dezbaterilor din România să fi avut loc după pronunţarea CCR asupra tuturor celor trei legi privind sistemul judiciar. Astfel încât descrierea să se raporteze la o imagine cuprinzătoare şi obiectivă a reformei justiţiei din România.

În acest sens, subliniem faptul că mecanismele de control constituţional asupra modificărilor celor trei legi privind sistemul judiciar se află în plină desfăşurare. CCR urmează să se pronunţe.

Mai şi vor să termine cu MCV

Cei doi oficiali români şi-au exprimat speranţa că România va încheia cu succes MCV, în cursul actualului mandat CE.

Ei au apreciat că “manifestarea interesului Comisiei cu privire la dezbaterile din Parlamentul României pe teama justiţiei reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea unui dialog permanent între cele două instituţii pentru clarificarea tuturor problemelor în dezbatere”.

“Drept urmare, ne manifestăm toată deschiderea pentru o colaborare cât mai strânsă, dar bazată pe adevăr şi informare reciprocă corectă, care să asigure astfel un fundament solid pentru consolidarea statului de drept, în România, concomitent cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului”, se mai menţionează în scrisoare.

Share