Suedia in Eurovision (4). Inca o trasnaie: “o melodie cosmopolita”

Share

~Adrian Lupescu, Cluj~

O solutie pentru o clasare mai buna ar fi sa-i reprezinte o melodie cosmopolita, ce nu are succes doar in Suedia. Nimic mai fals, prestatia suedezei la Eurovision nu a ramas fara ecou, Hero a ocupat mai multe saptamani locul 1 in topurile din nord, iar Perrelli a fost invitata sa cante dupa Eurovision atat la festivalurile din Polonia, cat si Spania.

Anul 2009.Tot pentru a doua oara (numar cu ghinion pentru suedezi, se pare) in cariera, Fridrik Kempe castiga Melodifestivalen in calitate de compozitor, insa de aceasta data cu melodia “La Voix“, o combinatie excelenta intre pop si opera, cantata de o mezzosoprana cu ambitus si volum foarte mari.

Cantecul termina pe locul 7 in preferintele juriului, insa primeste punctaj maxim la televoting.”La Voix” e clar inspirata din pagini celebre de opera si, ca majoritatea creatiilor lui Fredrik Kempe, sufera de ABBA-manie. La Moscova, Malena Erman, interpreta melodiei “La Voix”, califica Suedia in finala, terminand semifinala pe locul 4, fiind considerata una dintre favoritele la ocuparea unui loc in top 3 in finala concursului.

foto: Malena Ernman by Mats Baker, Folkoperan

Insa seara finalei nu vine cu prea mult noroc pentru suedezi. Malena nu este deloc in voce, care ii sare in zig-zag, iar rezultatul final este unul destul de dureros: Suedia termina finala pe locul 21, iar pentru dezastruoasa clasare organizatorii dau vina pe faptul ca “La Voix” e un produs intern, un castigator tipic suedez, fara prea mult succes in Europa.

(va urma)

Share