Subminarea democraţiei în România, tentative alarmante (The Economist)

Share

“An anti-corruption watchdog is under attack”, scrie, în subtitlul său, The Economist. Publicaţia se referă la ceea ce numeşte “subminarea democraţiei în România”, pe care o categoriseşte ca fiind alarmantă. Starea Presei vă prezintă în continuare o traducere a articolului apărut în prestigioasa publicaţie britanică. Intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei.

Război în Europa. Tancurile americane sunt revopsite în verde închis

Subminarea democraţiei se face cu neica nimeni Dăncilă

“CINE?” A fost reacția multor români, când Viorica Dăncilă a devenit al treilea prim-ministru în doar șapte luni, pe 29 ianuarie. Că ea este prima femeie care a condus guvernul țării – ar fi putut fi un motiv de sărbătoare. Dacă cineva credea că o să-și facă treaba.

Puțini şi-o fac. De îndată ce a fost aleasă, a dispărut în biroul lui Liviu Dragnea, liderul partidului său, PSD. Dl. Dragnea e masculul alfa. Dacă doamna Dăncilă se dovedește a fi nedorită sau incapabilă să facă ceea ce dorește, va fi aruncată la gunoi.

Există un singur motiv pentru care doamna Dăncilă este prim-ministru. O condamnare pentru fraudă electorală îl împiedică pe dl Dragnea să-și facă singur treaba. El mai este şi judecat pentru abuz în funcție.

Subminarea democraţiei are loc pentru că Dragnea simte gratiile

În luna noiembrie a anului trecut, puternica Direcție Națională Anticorupție (DNA) l-a acuzat de formarea unui “grup infracţional organizat”. Cu scopul de a fura fondurile UE. Dl. Dragnea spune că este nevinovat, dar dacă este găsit vinovat este probabil să meargă la închisoare.

Aceasta înseamnă că, dacă doamna Dăncilă nu va putea trece un pachet de reforme judiciare propuse, ce ar dezincrimina anumite categorii de abuz de putere, cu o opoziție slabă și împărțită, aduce Justiția românească sub control politic.

“România începe să arate ca Polonia și Ungaria”, spune Dan Barna, liderul Uniunii Salvați România, un partid de opoziție. “Nu este o chestiune de ideologie, ci o grămadă de băieți care au probleme cu legea, așa că doresc să schimbe legea pentru ei înșiși”, arată Barna.

Cabinetul posibililor corupţi

Cinci membri ai cabinetului doamnei Dăncilă au fost sau sunt cercetaţi pentru corupție. Fostul primar al PSD din Constanța, acuzat de corupție de DNA, declară că solicită azil politic în Madagascar. Dl. Dragnea este dintr-un grup de politicieni și oameni de afaceri români care petrec în mod regulat împreună într-o stațiune braziliană.

În anul 2015, Costel Comana, un alt membru al grupului, fost partener de afaceri al dlui. Dragnea, s-a sinucis într-o toaletă de avion. Doi dintre asociații săi fuseseră arestați.

UE a sprijinit crearea de instrumente independente pentru a aborda problema corupției din România. Un rezultat a fostDNA. Puțini totuși se așteptau că ar fi reușit atât de bine. A expediat sute de demitari în închisoare.

Dragnea şi PSDragnea vor sfârşitul DNA

În ultimii cinci ani, condamnările au inclus un prim-ministru, cinci miniștri și 25 de parlamentari. Mulți mai sunt şi acum judecați. Dar acum propunerile pentru reforma Justiției includ interzicerea utilizării probelor video la procese. Ceea ce, spune Vlad Voiculescu, fost ministru, înseamnă “sfârșitul DNA așa cum îl știm”.

Înainte de a ajunge să conducă PSD, dl. Dragnea era un baron local, responsabil de partidul său în Teleorman. Acum, este regele baronilor și trebuie să-i țină fericiți. În Alexandria, capitala Teleormanului, primarul PSD, Victor Drăguşin, spune că liderul său face o treabă bună.

Este doar o rușine, crede el, că partidul a făcut un asemenea efort de a-și explica reformele propuse pentru Justiție. Ei vor elibera Justiția de influenţa politică, consideră demnitarul. Acesta exemplifică pe cazul lui Adrian Năstase, un fost prim-ministru.

Teoria statului paralel a ajuns în The Economist

Despre acesta, primarul susţine că ar fi fost închis “fără dovezi”, pentru a face din asta un “exemplu”. Politicienii de la PSD se plâng frecvent că DNA este motivat politic. Acţiunile instituţiei ar face parte, în viziunea acestora, dintr-un “stat paralel”, care include elemente ale serviciilor de informații.

În Alexandria, dl. Drăguşin prezintă o nouă sală de sport și lucrează la clădiri ale unei universităţi. El spune că dorește mai mulți bani din București și din UE. Doamna Dăncilă trebuie să livreze sau poate să-și urmeze rapid predecesorii în uitare.

Share