SUA trimite 100 de drone ucigaşe Switchblade în Ucraina

Share

SUA au inclus 100 de drone ucigașe Switchblade, într-un pachet de arme pentru Ucraina, pe care președintele Joe Biden l-a aprobat la începutul acestei luni, au confirmat oficialii americani.

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării, pentru afaceri de securitate internațională, le-a spus parlamentarilor că Kievul a cerut armele, care sunt numite „drone kamikaze”, în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

„Am angajat 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate, în cel mai recent pachet de ajutor prezidențial”, a declarat Wallander, într-o declaraţie, în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

„I-am auzit pe ucraineni și luăm această cerere foarte în serios”, a spus ea. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor săptămâna trecută că dronele vor ajunge în curând, în Ucraina. El a refuzat să detalieze mai departe, conform CBNBC.

Decizia de a echipa Ucraina cu drone ucigașe Switchblade vine în urma cererii președintelui ucrainean Volodimir Zelenskyi, către parlamentarii americani, pentru trimiterea de echipament militar suplimentar.

Desfășurarea dronelor Switchblade, în războiul din Ucraina, ar putea fi cea mai importantă utilizare a armelor în luptă, deoarece nu este clar cât de des a folosit armata americană dronele ucigașe, pe câmpul de luptă.

AeroVironment, firma americană care produce arma, a refuzat să comenteze despre transferul de arme. Există două variante, Switchblade 300 și 600. Nu este clar ce versiune a trimis SUA în Ucraina.

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ținte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântărește puțin peste 5 kilograme și are o autonomie de 10 mile.

Versiunea 600 a armei este concepută pentru a distruge tancuri și alte vehicule blindate. Are o autonomie de peste 40 de mile.

Share