SUA, SUE şi momentele nepotrivite în viaţă

Share

motto: “La baza oricărei constrângeri vitale se află întotdeauna supravieţuirea” (Dune, Frank Herbert)

Vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu a declarat pentru Ziare.com ca ideea crearii Statelor Unite ale Europei (SUE), despre care a vorbit joi presedintele Traian Basescu, este intr-o faza avansata de discutii printre liderii europeni si ar putea fi iminenta, euro riscand sa se prabuseasca.

thesocialistway

Dupa cum se poate observa, ma raportez la ultima declaratie semnificativa pe acest subiect. Ea confirma ceea ce am inteles initial din modul si contextul in care a facut declaratia Traian Basescu: planul de formare a SUE este mai vechi, mai amplu si este pus la cale de mai mult timp.

Iar cei care gandesc astfel sunt artizanii acestei Uniuni Europene, constienti ca proiectul lor este pe cale sa se prabuseasca si doritori sa-l tina in viata chiar cu pretul renuntarii la libertati si drepturi si, finalmente, la democratie, care incepe sa para o notiune revoluta in actuala Europa.

Cel mai simplu ar fi sa ma cantonez intr-un discurs din nou foarte la moda, care suna cam astfel:

In spatele ideii de formare a Statelor Unite ale Europei sunt, ca intotdeauna, francmasonii, care doresc acest lucru de secole si acum s-a ajuns in stadiul final de agregare a idealului lor. Dupa care urmatorul pas va fi formarea unui guvern global si subjugarea intregii planete.

Exista voci, inclusiv in presa romana, care afirma raspicat acest lucru. Nici una dintre aceste voci nu a facut efortul minim de a verifica informatia, ci a preluat lucruri care sunt rostogolite de peste un secol, despre o conspiratie mondiala pentru subjugarea omenirii, avandu-i in prim-plan pe masoni.

Sunt foarte multi autori de carti care si-au asumat aceste afirmatii foarte grave, de multe ori despre persoane publice, fara sa aiba probe si confirmari, jurnalistic vorbind, ca lucrurile stau intr-adevar astfel. De ce?

Pur si simplu pentru ca, in marea majoritate a acestor afirmatii, lucrurile afirmate nu pot fi verificate din mai multe surse credibile. De exemplu, nu exista probe, adica acces la documente militare si diplomatice oficiale sau, daca ele exista, inca nu sunt publice, ca in timpul Razboiului Rece oficialii sovietici si americani s-ar fi intalnit intr-adevar an de an sub calota polara, undeva dincolo de cercul polar si ar fi pus la cale ce mascarada urmau sa joace in urmatorul an de conflict diplomatic, militar si politic.

Exemplele pot continua cu tot felul de afirmatii, unele mai credibile, care au intrat in constiinta publica cumva (pentru ca oamenii citesc literatura conspirativista, in care unii cred fara sa verifice, iar altii o resping din dorinta de a avea confort spiritual intr-o lume sigura), altele mai greu credibile, puse pe tapet de marginali si ciudati care scriu un soi de real-SF.

La fel si cu afirmatia de mai sus, pe care am dat-o cu italic: nu poti afirma existenta a astfel de conspiratii fara sa ai probe solide, care se verifica din cel putin trei surse independente. Asa este corect jurnalistic.

Acestea fiind zise si considerand ca astfel am facut introducerea, sa trecem la subiectul propriu-zis.

Privim acum altfel unele declaratii facute de-a lungul timpului de Traian Basescu. De exemplu, in plina degringolada a monedei euro, el continua sa declare ca Romania trebuie sa adopte euro la termenul propus, in pofida crizei. Atunci am crezut ca sunt pur si simplu declaratii diplomatice politicoase. Nu erau doar atat.

Bursa: Ce-i de facut? (Florian Goldstein)

Este insa numai una dintre multiplele declaratii pro-unioniste nerealiste ale presedintelui. Traian Basescu este, din acest punct de vedere (si o spun cu parere de rau) un eurooptimist, in timp ce, spre exemplu, omologul sau ceh Vaçlav Klaus, considerat in mod rautacios de mediile euro-optimiste un eurosceptic, este in realitate un eurorealist.

Basescu este un eurooptimist sau mai curand un eurodisperat (pentru ca acesti oameni par acum aproape astfel: disperati), altfel nu se explica declaratia sa: daca Uniunea Europeana nu se transforma in stat, numit Statele Unite ale Europei (oare pe cine vrea sa sensibilizeze astfel Basescu?), va inceta sa mai fie o mare putere.

Din punctul nostru de vedere, Uniunea Europeana nici nu a fost vreodata o mare putere. Nici politica, nici economica, nici militara. Doar asa, artificial, insumand puterile militare individuale ale statelor membre sau grupand, din Europa, indiferent daca sunt state membre UE sau nu, blocurile politice existente.

De exemplu, blocul tarilor nordice (Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda, Danemarca, Benelux) sau cel al statelor de la Višegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria). Acesta din urma aflat sub influenta germana puternica si avand atasate alte state din fosta Iugoslavie, precum Slovenia, Muntenegru sau Croatia.

Pe de alta parte, daca a uni Europa sub o singura moneda in vremuri de balon economic-financiar prosper s-a dovedit a fi o mare eroare, cu atat mai mult a face aceasta in vremuri de depresiune globala, cu frisoane si stari febrile pe cele piete, ar fi o eroare uriasa.

Ultimul care a incercat aceasta, sub stindardul celui de-Al Treilea Reich, nu a sfarsit-o prea bine. Statele Europei au o istorie indelungata de carnagii reciproce, generate de incercarea unora dintre ele de a le cuceri pe altele.

Va dati seama cum vor reactiona polonezii la ideea unirii cu germanii, ori flamanzii, care vor sa se rupa de valoni, la ideea ca acum chiar sunt uniti pe vecie poate cu ei?

Realizati ce vor face bascii cand vor descoperi ca autonomia lor in Spania e vax, or maghiarii din Transilvania, atunci cand vor descoperi ca lupta lor pentru autonomie si idealul Ungariei Mari sunt egale cu zero? Exista, pare-se, politicieni europeni care nu au priceput absolut nimic din Cazul Breivik.

Daca “strategii” din spatele acestei miscari disperate de reanimare a Uniunii Europene vor pune in practica un guvern al zonei euro sau unul al statelor UE, totul va dura cativa ani, apoi cazanul aflat sub presiune format astfel va exploda si fosta Uniune Europeana va ajunge teatrul de operatiuni al unui haos din care vor avea de profitat SUA, Rusia si China.

Blânzii elvetieni sau belgieni de astazi, ori civilizatii francezi contemporani, au poate simpaticii slovaci de acum au o istorie medievala plina de carnagii reciproce, care au ravasit Evul Mediu european. Cine cunoaste istorie stie la ce anume ma refer.

Ceea ce ma uimeste cel mai mult este ca Traian Basescu adera la o astfel de idee total nerealista si politic, si economic, si social, si cultural din absolut toate punctele de vedere, care va provoca o criza generalizata, suprapusa pestea cea economica si financiara, din care nu prea stiu astazi cum am putea iesi prea curand.

Probabil ca declaratia lui Basescu se poate traduce si asa:

Angela, Nicholas, am vazut ca vreti sa faceti un guvern al zonei euro. Vreau si eu, si celelalte state membre UE care nu sunt in zona euro sa facem parte din planul acesta. Daca nu veti face asta, UE va inceta sa mai existe si, odata cu ea, moneda euro.

As putea sa ma intreb: de ce cauta umbrela statelor zonei euro Basescu? Ca sa apere Romania de influenta rusa? Aparand astfel interesele americane in Balcani? Ok, dar astfel nu aparam deloc si interesele romanilor in Romania, care vor deveni si mai sclavi ca pana acum.

Si astfel ajungem la motto-ul acestei postari: “La baza oricărei constrângeri vitale se află întotdeauna supravieţuirea”. Intr-un moment de pre-initiere, se pare, a urmatorului acces de furie a crizei globale in care am intrat, cei care ne-au adus in aceasta situatie se pregatesc, pare-se, sa faca un pas dramatic spre conservarea sistemului economico-financiar tembel si falimentar actual.

Aceasta presupune pentru europeni ca vor fi supusi unor constrangeri vitale. Nici nu-si imagineaza ei acum, aici, astazi, in Romania sau Italia, ori in Lituania sau Belgia, care anume.

Omul obisnuit nu este preocupat de aceste probleme. El este preocupat sa supravietuiasca si, in primul moment, neintelegand contextul si fiind pacalit de evolutia pas cu pas a unor eventuale evenimente dramatice, va continua sa faca eforturi pentru a supravietui, iar cand isi va da seama ce se intampla va continua sa faca tot aceasta, tot pentru a supravietui.

Preocupat de soarta lui si lasand in plata Domnului soarta Cetatii, intrate pe mana cui nu trebuie. Imi doresc ca previziunile pe care le-am facut aici sa fie eronate, sa fi gresit. Imi doresc ca peste cativa ani sa citesc aceasta postare si sa rad, comentand: Doamne, ce aberatii am scris!

Pentru ca altfel am incurcat-o cu totii. Vom avea momente foarte nepotrivite in viata cu cele pe care ne asteptam sa le traim, intr-o lume dominata de serenitate si echilibru.

Share